Κατώτατος μισθός: Αύξηση στα 809 ευρώ προτείνει η ΓΣΕΕ

από fimotro

Κατατέθηκαν την προηγούμενη Δευτέρα οι εκθέσεις των επιστημονικών φορέων για το ύψος της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, που επηρεάζει τις αποδοχές τουλάχιστον 700.000 εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και 24 επιδομάτων του ΟΑΕΔ (μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας).

Οι προτάσεις για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου 2022 ποικίλουν και κυμαίνονται από τα 709 ευρώ (με ποσοστό αύξησης 6%) μέχρι τα 809 ευρώ (με ποσοστό αύξησης 13%).

Η τελική εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Απριλίου 2022. Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιανουαρίου 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2%, δηλαδή στα 663 ευρώ μικτά. 

Παρότι σε όλη την Ευρώπη ο κατώτατος μισθός αυξάνεται τους τελευταίους μήνες (με πρόσφατο παράδειγμα την Γερμανία και την Ισπανία), ως αντιστάθμισμα των ανατιμήσεων σε ενέργεια και είδη διατροφής, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται το λεγόμενο «πληθωριστικό σπιράλ», τον κίνδυνο δηλαδή αλυσιδωτών αυξήσεων μισθών και τιμών που θα προκαλέσει η μετακύλιση των υψηλοτέρων μισθών από τις επιχειρήσεις στις τιμές των προϊόντων τους.

Οι προτάσεις

Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα προκύψει νέα αύξηση στα επίπεδα του 6%, κάτι που σημαίνει ότι οι νέες κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα θα διαμορφωθούν κοντά στα 700 ευρώ μικτά.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι φορείς που προτείνουν μια αύξηση σε πιο «λογικά» πλαίσια, σε ένα εύρος μεταξύ 2,7% και 3,4%, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση του 2% από την 1/1/2022, θα οδηγήσει σε μέση αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 3,8-4,3% το 2022 και κατά 0,9-1,1% το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα