Κατώτατος: Αναλυτικά οι νέοι μισθοί και τα επιδόματα

από fimotro

Χαρακτηριστικά παραδείγματα μετά τις αυξήσεις

Ακόμη μια σημαντική μισθολογική «ανάσα» θα λάβουν από την 1η Μαΐου εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς η κυβέρνηση προχωρά σε δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5%.

Αυτό σημαίνει ότι από τον επόμενο μήνα ο κατώτατος από 663 ευρώ μικτά που είναι σήμερα, θα φτάσει τα 713 μικτά. Το καθαρό ποσό όμως του μισθού θα αγγίξει τα 612 ευρώ από περίπου 569 που ήταν μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό θα δουν στην τσέπη καθαρή αύξηση ύψους 43 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 602 ευρώ τον χρόνο.

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας σε ο,τι αφορά τις τριετίες αυτές συνεχίζουν να καταβάλλονται. Πιο συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο εργαζόμενος πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Συνεπώς ο μηνιαίος μικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με τρεις τριετίες μπορεί να είναι έως και 213 ευρώ υψηλότερος (713 ευρώ + 30 %). Με άλλα λόγια ο κατώτατος μισθός σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να ανέρχεται στα 926 ευρώ συν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Κατώτατος μισθός και τριετίες – Παραδείγματα

Αναλυτικά, αν συνυπολογιστούν και οι τριετίες σε εργαζόμενους με πολυετή εμπειρία ή άλλες παροχές που συμπαρασύρονται από την αύξηση, τότε το όφελος γι’ αυτούς μεγιστοποιείται. Για παράδειγμα εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα με έως 3 χρόνια προϋπηρεσία θα πάρει από 1η Μαΐου 2022 κατώτατο μισθό ύψους 713 ευρώ, ενώ με το επίδομα γάμου ο μισθός θα αγγίξει τα 784 ευρώ. Σε περίπτωση που ο μισθωτός έχει από 3 έως 6 χρόνια προϋπηρεσίας δικαιούται επιπλέον 71,3 ευρώ και τότε ο μισθός του φτάνει τα 855,6 ευρώ.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το μηνιαίο εισόδημα για κάποιον που έχει από 6 έως 9 έτη προϋπηρεσίας, καθώς ο μισθός διαμορφώνεται σε 855,6 ευρώ, αυξάνεται δηλαδή κατά 142, 6 ευρώ σε σχέση με σήμερα. Αν μάλιστα υπολογίσουμε κι εδώ το επίδομα γάμου, τότε θα λάβει επιπλέον 10% του μισθού του.
Σε 926,9 ευρώ θα σκαρφαλώσει ο μισθός του εργαζόμενου που έχει πάνω από εννέα έτη προϋπηρεσίας, ενώ αν υπολογιστεί και το επίδομα γάμου το ποσό που θα εισπράττει μηνιαίως αγγίζει τα 998,20 ευρώ.

Ποια επιδόματα επηρεάζονται και πώς διαμορφώνεται το επίδομα ανεργίας

Ωστόσο, η αύξηση του κατώτατου δεν επηρεάζει μόνο τους περίπου 650.000 εργαζόμενους. Φέρνει σημαντικές αλλαγές και στο μηνιαίο εισόδημα χιλιάδων δικαιούχων επιδομάτων. Κι αυτό, γιατί πλήθος παροχών είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό και τα ημερομίσθια. Έτσι, η αύξηση που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός συμπαρασύρει αρκετά επιδόματα, όπως για παράδειγμα το επίδομα ανεργίας που καταβάλλεται σε χιλιάδες εγγεγραμμένους ανέργους.

Το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν οι άνεργοι θα ανέρχεται σε 438 ευρώ από 407,25 που είναι σήμερα, ενώ αμετάβλητο θα μείνει το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα και δεν επηρεάζεται από την αύξηση του κατώτατου. Παράλληλα, το ημερήσιο επίδομα που σήμερα αγγίζει τα 16,29 ευρώ από 1η Μαΐου διαμορφώνεται αντίστοιχα στα 17,51 ευρώ.

Τέλος, αναπροσαρμόζεται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.α., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.α.

Θετικά επηρεάζονται επίσης το ειδικό εποχικό βοήθημα, καθώς και μια σειρά προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, όπως το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, οι δικαιούχοι του οποίου λαμβάνουν καθαρές αμοιβές οι οποίες αντιστοιχούν στις κατώτατες νομοθετημένες μεικτές αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη.

Αύξηση θα δουν στην τσέπη τους και οι δικαιούχοι δράσεων για νέες θέσεις εργασίας που συνδέονται έμμεσα με τον κατώτατο μισθό, αλλά και όσοι συμμετέχουν σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, στους οποίους καταβάλλεται αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα