Αισιόδοξος εμφανίστηκε για την έκθεση του ορκωτού λογιστή για την κατάσταση της ΔΕΗ που θα δημοσιοποιηθεί σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ 104,6.

“Θέλω να ελπίζω ότι η έκθεση θα είναι θετική, γιατί αλλιώς…”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Υπενθύμισε δε, ότι “η προηγούμενη έκθεση τον Μάρτιο-Απρίλιο έλεγε ότι η ΔΕΗ έχει ζήτημα βιωσιμότητας. Εάν και η νέα έκθεση καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα, ξεκινάμε να εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα βάσει των κανόνων της κεφαλαιαγοράς – επειδή η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο – που ξεκινούν από αναστολή της μετοχής μέχρι “κοκκίνισμα” των δανείων και τελικά σε ένα συστημικό πρόβλημα για την οικονομία”.

Προανήγγειλε, επίσης, “έναν “μαραθώνιο” εξυγιαντικών παρεμβάσεων που ξεκινούν από σταδιακή απολιγνιτοποίηση, μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ κτλ. για να έχει η ΔΕΗ μια προοπτική για το μέλλον. Θα φέρουμε έναν νόμο στη Βουλή τον Οκτώβριο συνολικά για την ενέργεια και μέσα εκεί θα υπάρχουν διατάξεις για τη ΔΕΗ σε σχέση με την ταχύτητα προμηθειών και προσλήψεων και την ταχύτητα που πρέπει να λειτουργεί η εταιρεία”.

Ερωτηθείς για την επιβάρυνση στους λογαριασμούς του ρεύματος, ο Κωστής Χατζηδάκης αρχικά υπενθύμισε ότι “όταν αναλάβαμε διαπιστώσαμε έλλειμμα 750 εκατ. ευρώ, το έλλειμμα αυτό πήγε πάνω από 900 εκατ. ευρώ με τα καινούργια πράγματα που εντοπίσαμε”.

Στη συνέχεια απαρίθμησε τις παρεμβάσεις προς όλους για να είναι τελικά “η επιβάρυνση στο μέσο νοικοκυριό 2,5 ευρώ” κάνοντας, μάλιστα, για “λογαριασμό Τσίπρα γιατί αν είχε ακολουθήσει άλλη πολιτική δεν θα είχε φτάσει στα πρόθυρα χρεοκοπίας η ΔΕΗ”.

“Δεν πρέπει να υποτιμάται ότι η αύξηση είναι μόνο 2,5 ευρώ. Μοιράσαμε το βάρος δίκαια. Θα πληρώσουν πρώτα οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ με την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και κερδίζει 90 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία που δεν θα γίνει τον Οκτώβριο. Μοιράσαμε το βάρος και με την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ. Σήκωσαν το βάρος και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, καθώς είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που μείωσε το εκπτωτικό τιμολόγιο των εργαζομένων της ΔΕΗ από το 75% στο 30%”.

Μιλώντας ειδικά για τις παλιότερες λιγνιτικές μονάδες, τις χαρακτήρισε “βάρος” καθώς, όπως είπε, “η ΔΕΗ πληρώνει πανάκριβα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα”. Στην ερώτηση για το πώς θα καλυφθεί το ενεργειακό κενό από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε ότι “υπάρχει αφενός το φυσικό αέριο και αφετέρου το άνοιγμα της ΔΕΗ στις ΑΠΕ”.

Τέλος, “το γεγονός ότι μπαίνει μία τάξη ας πούμε στον σωματειακό συνδικαλισμό, στον τρόπο προκήρυξης των απεργιών κλπ. δε νομίζω ότι είναι αρνητικό, καλό είναι ξέρετε να υπάρχει μία τάξη, ξαναλέω και μία διαφάνεια σε αυτό, αυτό είναι καλό πρώτα και κύρια για τους ίδιους τους εργαζόμενους και για το συνδικαλιστικό κίνημα”, είπε ο κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στους χειρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με τον συνδικαλιστικό νόμο. Σε ό,τι αφορά τις κλαδικές συμβάσεις, ο υπουργός τόνισε ότι έχει ξεκαθαριστεί και πριν τις εκλογές ότι η ΝΔ δεν είναι εναντίον και ότι όλη η συζήτηση γίνεται για επιχειρήσεις οι οποίες είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα