Ιταλία και στερλίνα έριξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

από Philippos

Η κυριαρχία της ακροδεξιάς στις ιταλικές εκλογές και το ιστορικό χαμηλό της στερλίνας έναντι του δολαρίου, ήταν δύο λόγοι που στάθηκαν αρκετοί για να σηματοδοτήσουν την έναρξη της νέας εβδομάδας σε αρνητικό έδαφος στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ανεξαρτήτως αυτών, η νευρικότητα των επενδυτών παραμένει έκδηλη, δεδομένου ότι τα νέα για την πορεία της οικονομίας παραμένουν κάθε άλλο παρά ευοίωνα.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 388,75 μονάδες, έχοντας καταγράψει ενδοσυνεδριακά ακόμη και απώλειες 0,8%. Μεγάλος χαμένος της ημέρα ο κλάδος υπηρεσιών κοινής ωφέλειας με απώλειες 2,3%, ενώ κερδισμένος ο κλάδος ταξιδιών με κέρδη 2%.

Στα εθνικά ταμπλό, ο γερμανικός Dax υποχώρησε 0,47% στις 12.227,92 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC συρρικνώθηκε 0,24% στις 5.769,39 μονάδες. Οριακά θετικό κλείσιμο για τον βρετανικό FTSE με κέρδη 0,03% στις 7.020,95 μονάδες.

Στην περιφέρεια, θετική αντίδραση και για τον ιταλικό FTSE MIB, με κέρδη 0,67% στις 21.207,25 μονάδες.

Βαρόμετρο για την οικονομία στην ευρωζώνη το επιχειρηματικό κλίμα στην ευρωζώνη, που σύμφωνα με το Ifo υποχώρησε στις 84,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 μηνών, σημαντικά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Την ίδια στιγμή, Κριστίν Λαγκάρντ και Λουίς Ντε Γκίντος με σημερινές δηλώσεις τους επιβεβαίωναν αυτό που όλοι ήδη γνωρίζουν. Οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ θα συνεχιστούν για όσο καιρό αυτό κριθεί αναγκαίο, ενώ τα νέα για τον πληθωρισμό δεν είναι καθόλου καλά…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα