ING: Η ευρωζώνη είναι σε ύφεση ήδη από το γ’ τρίμηνο του 2022

από Philippos

Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η ευρωζώνη είναι σε ύφεση ήδη από το τρίτο τρίμηνο, όπως σημειώνει η ING. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό ώστε να αλλάξει άμεσα την επιθετικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεδομένης της αποφασιστικότητάς της να «πολεμήσει» τον διψήφιο πληθωρισμό. Συνεπώς, η ολλανδική τράπεζα εξακολουθεί να περιμένει άλλη μία αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο, με την ΕΚΤ να βλέπει τη σοβαρότητα της ύφεσης προς το τέλος του έτους και να οδηγείται τότε σε αλλαγή της στάσης της.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η ING, όταν η οικονομία άνοιξε ξανά νωρίτερα μέσα στο έτος, σημειώθηκε μια ισχυρή αύξηση των δεικτών κινητικότητας. Ωστόσο, εκτός από τη δραστηριότητα στο χώρο εργασίας, οι περισσότεροι δείκτες κινητικότητας ομαλοποιήθηκαν την άνοιξη και παρέμειναν σε αυτά τα επίπεδα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Όλα δείχνουν ότι η ανάκαμψη της κινητικότητας μετά το lockdown, είναι πλέον πίσω μας, όπως σημειώνει.

Επιπλέον, και οι έρευνες δείχνουν ότι η ύφεση είναι πιθανό να έχει ήδη ξεκινήσει. Ο σύνθετος PMI ήταν κάτω από το 50 και τους τρεις μήνες του τρίτου τριμήνου. Μάλιστα, σταδιακά επιδεινώθηκε καθώς προχωρούσε το τρίμηνο, με τον Σεπτέμβριο να δείχνει πιο σοβαρά σημάδια συρρίκνωσης καθώς τελείωσαν οι καλοκαιρινοί μήνες. Τόσο οι υπηρεσίες όσο και η μεταποιητική δραστηριότητα είναι πλέον πολύ κάτω από το 50. Αυτός είναι ένας ευρύτερος δείκτης δραστηριότητας, ο οποίος προσθέτει ενδείξεις ότι η ύφεση ξεκίνησε το γ’ τρίμηνο.

Η ΕΚΤ έχει δώσει μεγάλη έμφαση στη θετική επίδραση του τουρισμού στην ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου. Αυτό είναι ένα κάπως «τυφλό σημείο» καθώς δεν υπάρχουν ακόμη πολλά απτά στοιχεία, και θα μπορούσε πράγματι ο τουρισμός να έχει στηρίξει της δραστηριότητα το τρίτο τρίμηνο. Εξετάζοντας πάντως τις διανυκτερεύσεις στην ευρωζώνη, η ING βλέπει πως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν πολύ κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα, γεγονός που υποδηλώνει συνεχή ισχύ του τουρισμού στο τρίτο τρίμηνο, αλλά οι επιχειρήσεις είναι λιγότερο αισιόδοξες. Οι έρευνες δείχνουν ότι η κορύφωση της τουριστικής δραστηριότητας σημειώθηκε τον Ιούνιο και ότι το καλοκαίρι μπορεί να απογοήτευσε ελαφρώς. Συνολικά, φαίνεται ότι το καλοκαίρι δεν ήταν αρκετά δυνατό για να διατηρήσει την αύξηση της κατανάλωσης συνολικά.

Παράλληλα, κοιτάζοντας τη βιομηχανία, η ING υπογραμμίζει ότι υπάρχει μια απόκλιση μεταξύ των ερευνών και των οικονομικών στοιχείων μέχρι στιγμής. Ενώ οι έρευνες υποδηλώνουν σημαντική εξασθένιση της δραστηριότητας, τα στοιχεία του Αυγούστου ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα. Φαίνεται ότι η βελτίωση των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και η διαθεσιμότητα των εισροών στην παραγωγή επέτρεψαν στις επιχειρήσεις να καλύψουν τις καθυστερήσεις των παραγγελιών. Ωστόσο, οι νέες παραγγελίες υποχωρούν και οι έρευνες υποδηλώνουν έναν ασθενέστερο Σεπτέμβριο. Ιδιαίτερα στους ενεργοβόρους κλάδους, η παραγωγή φαίνεται να σημείωσε εκ νέου πτώση τον Σεπτέμβριο. Αν ο Σεπτέμβριος ήταν πράγματι πιο αδύναμος από τον Αύγουστο, η βιομηχανική παραγωγή θα ήταν αρνητική το τρίμηνο, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η οικονομία βρίσκεται ήδη σε συρρίκνωση από το τρίμηνο.

«Συνολικά, βρίσκουμε αρκετή αδυναμία στα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι η ύφεση στην ευρωζώνη έχει ήδη ξεκινήσει και έτσι επιμένουμε στην πρόβλεψή μας για συρρίκνωση -0,2% σε τριμηνιαία βάση το γ’ τρίμηνο», όπως σημειώνει η ING. Ωστόσο, η ρηχή αυτή ύφεση είναι επίσης απίθανο να ωθήσει την ΕΚΤ να αλλάξει τη στάση της, όπως τονίζει η ολλανδική τράπεζα, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της τάξης των 75 μ.β στις 27 Οκτωβρίου, καθώς δεν θα υπάρξουν νέες προβλέψεις του προσωπικού της κεντρικής τράπεζας, ούτε νέα οικονομικά στοιχεία για τον Σεπτέμβριο. «Θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου έως ότου η ΕΚΤ έχει καλύτερη άποψη για τη σοβαρότητα της ύφεσης, η οποία στη συνέχεια θα είναι αρκετά βαθιά ώστε να οδηγήσει σε αλλαγή στάσης πολιτικής», καταλήγει η ING.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα