Η πραγματική πανδημία: Ένας στους 10 Έλληνες με Διαβήτη

από fimotro

Σοκ από την αύξηση των ασθενών από Διαβήτη στην Ελλάδα το 2020, ξεπέρασε το 8% σε έναν χρόνο!

Θλιβερά! Μόνο μια τέτοια λέξη θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τα αποτελέσματα των τελευταίων επιδημιολογικών μετρήσεων του Διαβήτη στην Ελλάδα, για τη χρονιά που μόλις αφήσαμε πίσω μας. Το 2020, λοιπόν, ο αριθμός των διαβητικών στην Ελλάδα ξεπέρασε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 1 εκατομμύριο, σημειώνοντας μια ραγδαία αύξηση της τάξης του 8% μέσα σε έναν και μόνο χρόνο. Και να σκεφθεί, κανείς, ότι αυτή είναι η επίσημη καταγραφή από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), με την εκτίμηση ότι τουλάχιστον ακόμη μισό εκατομμύριο Έλληνες έχουν Διαβήτη αλλά δεν το γνωρίζουν!

Τα θλιβερά επιδημιολογικά στοιχεία

Τα στοιχεία για το 2020 δόθηκαν από την ΗΔΙΚΑ κατόπιν αιτήματος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) και δείχνουν ότι:

  • Το πλήθος των μοναδικών πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχεται στους 1.050.635, αγγίζοντας το 10% του πληθυσμού της χώρας.
  • Σε σχέση με το έτος 2019, καταγράφεται αύξηση στον συνολικό αριθμό των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη της τάξης του 8%.

«Έκρηξη» περιστατικών διαβήτη κύησης το 2020

Θεαματικά μεγαλύτερη είναι η αύξηση των περιστατικών εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης σε σχέση με την περσινή χρονιά, με την αύξηση να αγγίζει το 25%, γεγονός που μπορεί να αποτελεί και έναν δείκτη περαιτέρω αύξησης στο άμεσο μέλλον των περιστατικών εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2!

Διαβήτης 1 και 2… τράβηξαν την ανηφόρα

Σημαντική είναι επίσης και η αύξηση που καταγράφεται στους ανθρώπους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με το 2019, η οποία κυμαίνεται περίπου στο 5%, ενώ σε ό,τι αφορά τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 η αύξηση αγγίζει το 1% σε σχέση με το 2019.

Ο Διαβήτης το 2020 στην Ελλάδα, σε αριθμούς

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των πασχόντων ανά θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη διαμορφώνεται για το έτος 2020 ως εξής:

  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος): 47.782
  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: 981.747
  • Άλλοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη: 19.273
  • Σακχαρώδης διαβήτης κύησης: 11.308
  • Νεογνικός σακχαρώδης διαβήτης: 28
  • Ινσουλινοπενία μετά από ιατρικές πράξεις: 638

Τα ανωτέρω αριθμητικά δεδομένα αποτυπώνουν για μία ακόμη φορά τη ραγδαία εξάπλωση του Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας και καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς, που θα στοχεύουν τόσο στην πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη, όσο και στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του γενικότερου πληθυσμού για την ανακοπή της κλιμακούμενης συχνότητας της εμφάνισης της νόσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα