Η ΠΟΣΠΗΕΦ καταγγέλλει αλαλούμ με απόρριψη αιτήσεων για φωτοβολταϊκά

από fimotro

Παρατηρείται το φαινόμενο «πολλοί επενδυτές να ακολουθούν ρητά τις προβλέψεις του ν. 4586/2020, για να προχωρήσει η περιβαλλοντική αδειοδότησή τους, αλλά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος ΠΕ Θεσσαλονίκης να απορρίπτει τα αιτήματά τους, ισχυριζόμενη ότι η εθνική νομοθεσία έρχεται σε σύγκρουση με το εγκεκριμένο Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο βασίζεται σε νομοθεσία του 2011!»

Τα παραπάνω αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτοβολταϊκών Παραγωγών (ΠΟΣΠΗΕΦ) σε επιστολήνπρος τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με θέμα την απόρριψη, εκ μέρους της αρμόδιας Διεύθυνσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αιτήσεων για την έγκριση Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων προς εγκατάσταση φ/β σταθμών σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας.

Αναλυτικά:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Όπως σας είναι γνωστό, με το ν. 4586/2020 καθορίστηκαν οι όροι εγκατάστασης φ/β σταθμών, ισχύος έως 1 MW, σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας, όπως επίσης και η διαδικασία έκδοσης Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) για φ/β σταθμούς και αιολικούς σταθμούς.

Ωστόσο, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εν προκειμένω η Διεύθυνση Περιβάλλοντος ΠΕ Θεσσαλονίκης, επικαλούμενη την έγκριση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της ΠΚΜ (ΦΕΚ 485/20-08-2020) απορρίπτει τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) φωτοβολταϊκών πάρκων έως 1 MW σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας, κάνοντας μάλιστα αναφορά στην απαγόρευση που ίσχυε το 2011.

Παράλληλα, απορρίπτει εν γένει την εγκατάσταση φ/β σταθμών σε περιοχές Natura, κατά παρέκκλιση του ν. 4586/2020. Προφανώς, το συγκεκριμένο Χωροταξικό Πλαίσιο έμεινε αρκετό καιρό στα συρτάρια, μέχρι να εγκριθεί, και ορισμένες διατάξεις του έχουν μείνει στο 2011!

Παρατηρείται, λοιπόν, το απίστευτο φαινόμενο πολλοί επενδυτές να ακολουθούν ρητά τις προβλέψεις του ν. 4586/2020, για να προχωρήσει η περιβαλλοντική αδειοδότησή τους, αλλά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος ΠΕ Θεσσαλονίκης να απορρίπτει τα αιτήματά τους, ισχυριζόμενη ότι η εθνική νομοθεσία έρχεται σε σύγκρουση με το εγκεκριμένο Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο βασίζεται σε νομοθεσία του 2011!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες επενδυτές να έχουν εγκλωβιστεί, καθώς έχουν προχωρήσει σε έξοδα αδειοδότησης, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες, και ξαφνικά έρχονται αντιμέτωποι με μία παράλογη περιφερειακή διάταξη. Δυστυχώς, πρόκειται για ακόμη ένα δείγμα του παράλογου τρόπου λειτουργίας του Δημοσίου, που αναίτια ταλαιπωρεί εκατοντάδες επενδυτές και καθυστερεί επενδύσεις που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.

Παρακαλούμε πολύ για την άμεση παρέμβαση σας, προκειμένου να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς θεωρούμε αυτονόητο ότι η εθνική νομοθεσία προφανώς δεν μπορεί να ακυρώνεται από οποιαδήποτε τοπική ή περιφερειακή απόφαση.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα