Η περίεργη στάση του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ και η απάντηση της ΝΔ

Την περίεργη ανακοίνωση του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνου Σκούμα, σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Η απόφαση για τον ορισμό νέου αρχηγού της ΕΛΑΣ ανήκει στο ανώτατο κυβερνητικό όργανο με αυτή την αρμοδιότητα, το ΚΥΣΕΑ και πάρθηκε, ομόφωνα, με μόνο γνώμονα την βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών.

Είναι κατανοητή ασφαλώς κι η ανθρώπινη πικρία αλλά θα πρέπει να γίνει σεβαστή η κυβερνητική απόφαση και ο συλλογικός στόχος της», απαντούν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η επιστολή Σκούμα
«Στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός. Τελευταία, όπως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η Κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής.

Για την ακρίβεια, αυτές οι Αρχές μου είναι που προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, τα οποία, ως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της θητείας μου. Μιας θητείας, η οποία ανανεώθηκε μόλις πριν από έναν περίπου μήνα», αναφέρει μεταξύ άλλων σε επιστολή του ο Κωνσταντίνος Σκούμας, ο οποίος με απόφαση του ΚΥΣΕΑ αντικαταστάθηκε από τον Λάζαρο Μαυρόπουλο.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Για «πρωτοφανή καταγγελτική επιστολή, με σαφείς αιχμές κατά Μητσοτάκη – Θεοδωρικάκου, από τον πρώην Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ», κάνει λόγο ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Σπίρτζης τονίζει πως «απαιτούνται άμεσες απαντήσεις», σημειώνοντας πως η επιστολή του πρώην Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνου Σκούμα, «μετά την ξαφνική αντικατάστασή του από το ΚΥΣΕΑ, υποχρεώνει τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Θεοδωρικάκο να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις».

Άμεσες απαντήσεις ζητάει και το ΠΑΣΟΚ
«Άμεσες απαντήσεις στα θέματα που εγείρει ο απερχόμενος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ» ζητάει και ο τομέας Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Όπως σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη, «η ανακοίνωση του αποπεμφθέντος Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τα αίτια της απομάκρυνσης από τη θέση του, καταδεικνύει σκοτεινές διαδρομές προσώπων εντός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα οποία επέβαλαν τις επιθυμίες τους».

«Στη βάση αυτής της ίδιας ανακοίνωσης του κ. Σκούμα», τονίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «πρέπει τώρα η κυβέρνηση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο ίδιος ο αποδεχθείς Αρχηγός να απαντήσουν σήμερα δημόσια» σε πέντε ερωτήματα:

1) «Ποιες είναι οι αποφάσεις που επικαλείται ο τέως Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ στην ανακοίνωση του, οι οποίες παρότι φέρεται να υπηρετούσαν το Σύνταγμα, δεν έτυχαν αποδοχής από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και γιατί;

2) »Ποια είναι τα επί λέξει ‘κέντρα εξουσίας’ στο Υπουργείο, που ζητούσαν τη λήψη άλλων αποφάσεων, ενάντια στην ‘απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία’;

3) »Ποιες είναι οι επί λέξει ‘ευθύνες του πολιτικού προϊσταμένου’ του αποπεμφθέντος Αρχηγού;

4) »Ποιες αποφάσεις επιθυμούσαν αυτά τα ‘κέντρα’ να επιβάλλουν στον τέως Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.;

5) »Ποια είναι τα ανεπαρκή πρόσωπα που κατέλαβαν θέσεις ευθύνης στην ΕΛ.ΑΣ., παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις του τέως Αρχηγού;».

Related posts

Σβέρκος στο Action 24 για Κασσελάκη: Επικοινωνεί με τον κόσμο μέσω social media, αλλά αυτό έχει κοντά ποδάρια

Ο Αγοραστός στο Μαξίμου: Τον κάλεσε ο Μητσοτάκης σε σύσκεψη για τη Θεσσαλία

Μαρινάκης για Κασσελάκη: Προσπαθεί να καλύψει το πολιτικό κενό με επικοινωνιακά show

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Περισσότερα