Η πανδημία δείχνει τον δρόμο στην εθνική πολιτική για την υγεία

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Η εξελισσόμενη πανδημία του νέου κορωνοϊού και οι τεράστιες επιπτώσεις της σε επίπεδο δημόσιας Υγείας, αλλά και οικονομίας αποτελούν μια εκκωφαντική υπενθύμιση της αξίας της πρόληψης και του εμβολιασμού.

Ενώ όλος ο κόσμος βρίσκεται σε αναμονή ενός αποτελεσματικού εμβολίου για αυτή τη νέα απειλή της δημόσιας υγείας, οι θάνατοι ήδη ξεπερνούν τους 778.000 και το ΑΕΠ της Ευρωζώνης «κατακρημνίστηκε» κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, καταγράφοντας πτώση 15%. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα ο ετήσιος απολογισμός για το 2020 αναμένεται να κλείσει με μια ύφεση της τάξης του 8% με 10%. Γίνεται φανερό επομένως πόσο μεγάλο κόστος συνεπάγεται για τη δημοσία Υγεία και την οικονομία, η έλλειψη ενός και μόνο εμβολίου.

Ο εμβολιασμός αποτελεί το κυριότερο εργαλείο για την πρωτογενή πρόληψη των ασθενειών και ένα από τα πλέον αποτελεσματικά από πλευράς κόστους μέτρα για τη δημόσια υγεία. Η ανοσοποίηση μέσω των εμβολίων είναι η καλύτερη άμυνα που έχουμε απέναντι σε σοβαρές και ενίοτε θανατηφόρες μεταδοτικές ασθένειες, οι οποίες μπορούν να προληφθούν, ενώ παράλληλα η κάλυψη για ασθένειες ή άλλες ιώσεις όπου υπάρχουν εμβόλια, θα αφήσει χώρο για την ενίσχυση του συστήματος στην μάχη έναντι του COVID-19 ενώ παράλληλα θα επιτραπεί η απελευθέρωση των οικονομικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας.

Θετικές οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας
για
την εξασφάλιση επαρκούς εμβολιαστικής προστασίας
Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης με την εξαίρεση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη και την εξαίρεσή τους από το clawback. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού, να πέσει η τιμή των εμβολίων και να αυξηθεί η δυνατότητα διάθεσής τους. Έτσι, τα εμβόλια δεν θα υπολογίζονται πλέον στο σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης που καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση και αγγίζει τα 1,945 δισ. Ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα για μεγαλύτερη κάλυψη άλλων φαρμάκων για τους ασθενείς.

Όσον αφορά στην εξαίρεση των εμβολίων από το clawback, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι γίνεται για λόγους πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Να σημειωθεί ότι το clawback για τα εμβόλια θα έφτανε φέτος τα 200 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ το σύνολο του clawback σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΣΦΕΕ που θα αφορά μόνο στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη, θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής υγείας που θα εστιάζει στην πρόληψη και τον εμβολιασμό

Πλέον, όπως έχει αποδείξει και η πανδημία είναι απαραίτητο η χώρα μας να αποκτήσει κουλτούρα πρόληψης. Η χάραξη εθνικής πολιτικής για την υγεία, εστιασμένη στην πρόληψη και τον εμβολιασμό, είναι αναγκαία προκειμένου ο γενικός πληθυσμός να παραμένει υγιής και άρα παραγωγικός, ειδικά σε μια εποχή γήρανσης του πληθυσμού και επέκτασης των χρόνιων νοσημάτων, αλλά και έκτακτων «απειλών», όπως ο κορωνοϊός.

Είναι ενδεικτικό ότι στη χώρα μας περιστατικά που οφείλονται σε ελλιπή πολιτική εμβολιασμού απαιτούν μακράς διάρκειας νοσηλεία, με αποτέλεσμα το Κράτος να επιβαρύνεται από υψηλό κόστος νοσηλείας. Για παράδειγμα, για 17 νοσήματα το μέσο κόστος εμβολιασμού με βάση δεδομένα του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού ανέρχεται στα €1.355 για ένα ενήλικα άνδρα και στα €1.651 για μία ενήλικη γυναίκα, ενώ το μέσο κόστος νοσηλείας για πνευμονία στην Ελλάδα ξεπερνά τα €7.000!

Η απουσία της πρόληψης αποτυπώνεται και στους αριθμούς των νοσούντων κάθε χρόνο από εποχική γρίπη στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει το 2019, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, η Ελλάδα απέχει πολύ από τον στόχο του ΠΟΥ, για εμβολιασμό του 75% των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την ίδια έρευνα, μόλις το 11% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της χώρας λαμβάνει το εμβόλιο για τη γρίπη.

Η θωράκιση απέναντι σε άλλα νοσήματα, «ασπίδα» κατά της Covid-19

Άλλωστε, η κάλυψη για άλλα νοσήματα για τα οποία υπάρχουν εμβόλια, θα αφήσει χώρο στο σύστημα Υγείας στην μάχη έναντι της COVID-19. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο η πανδημία να μην αποτελεί λόγο αναβολής ή ακύρωσης άλλων απαραίτητων εμβολιασμών, καθώς αυτό ενέχει τον κίνδυνο επιδημικών εξάρσεων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν αποτελεσματικά, όπως η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα Β.

Υπενθυμίζεται ότι τη διετία 2017-2018 ξέσπασε επιδημίας ιλαράς στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα καταγράφονται κρούσματα -κυρίως σε μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά. Στη συντριπτική τους πλειονότητα (95%) τα κρούσματα αφορούν ανεμβολίαστο πληθυσμό ή, κατά 5%, ατελώς εμβολιασμένα άτομα. Ομοίως, πρόσφατα παρατηρήθηκε επιδημική έξαρση της μηνιγγίτιδας τύπου Β στη Λέσβο. Είναι σημαντικό το ότι εξακολουθούν να προκύπτουν κρούσματα αυτής της εξαιρετικά επικίνδυνης νόσου, η οποία προσβάλλει βρέφη, νήπια και νεαρούς ενήλικες, οδηγώντας σε μόνιμες αναπηρίες ή ακόμα και θάνατο, παρότι υπάρχει διαθέσιμο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.

Η δημιουργία κουλτούρας πρόληψης και η εδραίωση της σημαντικότητάς της στη συνείδηση του κοινού πρέπει να είναι εθνική προτεραιότητα στον τομέα της Υγείας. Άλλωστε, ο εμβολιασμός αποτελεί δικαίωμα, αλλά και ευθύνη όλης της κοινωνίας.

Ενόψει ειδικά ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού, οι πολιτικές πρόληψης μπορούν να γίνουν το «σωσίβιο» για την οικονομία και την κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα