Η μάχη των καναλιών για επιβίωση τέχνας κατεργάζεται

από fimotro

ΜΜΕ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ-Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΜΕ

Μέρος 9ον

Τα δημοσιεύματα των παραδοσιακών εκδοτών έχουν βάλει φωτιά εις βάρος του Κόσκωτά. Τα πρωτοσέλιδα, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού στη δικαιοσύνη. Ο Δημήτριος Τσεβάς που αναπληρώνει τον προϊστάμενο εισαγγελίας εφετών Αθηνών Δ. Βλάχο που βρίσκεται σε διακοπές στην Κέρκυρα αναλαμβάνει δράση.

Γράφει ο Ξενοφών Α. Ξενοφώντας

Στις 11 Ιουλίου 1988 ο Δ.Τσεβάς, βασισμένος σε σειρά πρωτοσέλιδων της «Ελευθεροτυπίας» διατάζει προκαταρκτική εξέταση για τις αποδιδόμενες από τα δημοσιεύματα αξιόποινες πράξεις στον Κοσκωτά, και ανέθεσε την εξέταση αυτή στον αντεισαγγελέα Εφετών Γεώργιο Κουβέλη.

Μόλις το πληροφορείται αυτό ο Δ,Βλάχος αμέσως διακόπτει την άδειά του, και επιστρέφει στην Αθήνα, αναλαμβάνοντας και πάλι καθήκοντα προϊσταμένου, ξεκινώντας πειθαρχικές διαδικασίες κατά του Τσεβά, και αφαίρεσε την υπόθεση από τον Γεώργιο Κουβέλη, αναθέτοντάς την στον αντεισαγγελέα Εφετών Γεώργιο Κλειδαρά.

Ο Κλειδαράς συνέταξε πόρισμα που απάλλασσε τον Κοσκωτά, και έτσι φάνηκε ότι η υπόθεση θα έκλεινε οριστικά. Η «θέμις» ‘όμως και ο Τύπος, με σύμμαχο τους εκδότες είχε διαφορετική αντίληψη. Οι εκλογές σε λιγότερο από έναν χρόνο, έφερναν τη ΝΔ να διεκδικεί την εξουσία με αξιώσεις. Ο παραδοσιακός Τύπος φαινόταν να εγκαταλείπει τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Η «Ελευθεροτυπία» του Χ. Τεγόπουλου που παραδοσιακά από την εκδοσή της στήριζε τον Ανδρέα Παπανδρέου φαίνεται να τον εγκαταλείπει.

Με πρωτοσέλιδο η, δημοσιεύει το αρχικό πόρισμα του εισαγγελέα Κουβέλη (προτού του αφαιρέσει την υπόθεση ο Δ.Βλάχος που είχε συντάξει), το οποίο καταλόγιζε κακουργηματικές πράξεις στον Κοσκωτά και ζητούσε την ποινική δίωξή του για τέσσερα κακουργήματα καθώς και άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του.

Ο Μένιος Κουτσόγιωργας, που αντικαθιστούσε τον Α. Παπανδρέου  πίστευε ότι υπήρχε «αριστεροδεξιά» συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησης για τις επιθέσεις που δεχόταν: από τη μία ο αριστερός εκδότης της «Ελευθεροτυπίας» Χρήστος Τεγόπουλος, με τα πρωτοσέλιδα της οποίας προκάλεσαν τις εισαγγελικές παρεμβάσεις, και από την άλλη οι δεξιοί εισαγγελείς, όπως ο Δ. Τσεβάς.

Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου βρίσκεται στο Λονδίνο στο νοσοκομείο Χέρφιλντ από τον Αύγουστο του 1988.χωρίς να μπορεί να επέμβει στις εξελίξεις δίνοντας μάχη για τη ζωή του.

Όλα αυτά όμως τα δημοσιεύματα δεν αφήνουν ασυγκίνητο τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Δημήτριο Χαλκιά, ο οποίος διέταξε την τοποθέτηση επιτρόπου στην Τράπεζα Κρήτης την οποία ανέθεσε στον Σπύρο Παπαδάτο στις 19 Οκτωβρίου 1988, παρά τις προσπάθειες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μένιου Κουτσόγιωργα να την εμποδίσει.

Και ενώ ξεκίνησε ο έλεγχος στην Τράπεζα Κρήτης και τις παρανομίες Κοσκωτά, ο Ανδρέας Παπανδρέου αφού νίκησε το θάνατο, επιστρέφει στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου 1988, συνοδευόμενος επίσημα από τη Δήμητρα Λιάνη, με το περίφημο εκείνο «νεύμα» να τον ακολουθήσει. Η υγεία του όμως δεν του επιτρέπει να ασκεί τα καθήκοντα του και παραμένει στην Εκάλη, ενώ παρακολουθείται στενά από το γιατρό του Δ. Κρεμαστινό.

Εντωμεταξύ, τα ευρήματα του επιτρόπου Σπύρου Παπαδάτου από τον έλεγχο της Τράπεζας Κρήτης ήταν κόλαφος για τον Κοσκωτά. Αποκαλύφθηκε ότι ο Κοσκωτάς (που πλέον του αποδίδουν και το προσωνύμιο «Μεγαλοαπατεώνας») είχε κάνει συνολική υπεξαίρεση από την Τράπεζα Κρήτης το ποσό των 33,5 δισεκατομμυρίων δραχμών. Η υπεξαίρεση των καταθέσεων είχε ξεκινήσει από την εποχή ακόμα που ήταν υπάλληλος στην Τράπεζα. Με τα χρήματα αυτά αγόρασε όλες τις επιχειρήσεις του αλλά και δωροδοκούσε δημόσια πρόσωπα.

Η αποκάλυψη αυτή πέφτει σαν «βόμβα μεγατόνων» στον επιχειρηματικό κόσμο, αν και πολλοί είχαν υποψιαστεί τι ακριβώς συνέβαινε.

Μετά τις αποκαλύψεις  ο Γιώργος Κοσκωτάς για να αποφύγει τις συνέπειες πουλάει εσπευσμένα την Τράπεζα Κρήτης στους εργολάβους Χρήστο Αρφάνη και Νίκο Χιώνη, τη «Γραμμή Α.Ε.» στον εφοπλιστή Γιάννη Αλαφούζο και την ΠΑΕ Ολυμπιακός στον επιχειρηματία Αργύρη Σαλιαρέλη.

Ονόματα  άγνωστα μέχρι τότε με βαρύ οικονομικό πορτοφόλι. Μάλιστα ο Αργύρης Σαλιαρέλης εμφανιζόταν ως ο βασιλιάς των διαμαντιών, ο ίδιος με το δικό του αεροσκάφος  τον βοήθησε να διαφύγει από την Ελλάδα, στις 5 Νοεμβρίου του 1988, αρχικά για τη Βραζιλία και στη συνέχεια για τις ΗΠΑ, όπου όμως συνελήφθη και κρατήθηκε στις φυλακές του Σάλεμ. Εκδόθηκε στην Ελλάδα το 1991.

Αργότερα κατά τη διάρκεια της δίκης ο Κοσκωτάς ισχυρίστηκε ότι: αυτές οι αγορές γινόντουσαν με εντολή του Ανδρέα Παπανδρέου που του διαβίβαζε τις εντολές  μέσω του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μένιου Κουτσόγιωργα ή μέσω του συνεργάτη και προσωπικού φίλου του Γιώργου Λούβαρη.

Ισχυρίστηκε ακόμη, ότι τόσο ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Δημήτριος Βλάχος, όσο και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ιωάννης Γαβρίλης, βρισκόταν «υπό τον απόλυτο έλεγχο» του Μένιου Κουτσόγιωργα. Με απλά λόγια υπόθεση «μύλος», πιάσ΄το αυγό και κούρεφ΄το!!! Όλα αυτά είναι γνωστά δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε.

Μετά τη διαφυγή Κοσκωτά και τις αποκαλύψεις η κυβέρνηση Παπανδρέου κλονίζεται και ο φιλικός της Τύπος φαίνεται να την εγκαταλείπει. Η ελεύθερη ραδιοφωνία από πειρατική έχει γίνει «νόμιμη» με τις ευλογίες της ΝΔ που έχει κάνει σημαία την αδειοδότηση και νομιμοποίηση.

Το 1989 είναι έτος εκλογών. Ο Τύπος έχει τώρα έναν ανταγωνιστεί, την «Ελεύθερη Ραδιοφωνία» που δημιουργεί τα πρώτα προβλήματα στον Τύπο. Γι΄αυτό και οι εκδότες ετοιμάζουν την αντεπίθεση. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, βλέποντας ότι χάνει τις εκλογές  με πρωτεργάτη τον Μ. Κουτσόγιωργα ψηφίζει τον ν.1847/1989 και οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική(μια παραλλαγή της απλής αναλογικής). Κάτι που είναι βέβαιο ότι ο Κ.Μητσοτάκης είναι αδύνατον να κυβερνήσει.

Οι εκλογές προκηρύσσονται για τις 18 Ιουνίου 1989 υπό το βάρος του σκανδάλου Κοσκωτά που φέρνει σε δύσκολη θέση τον Ανδρέα Παπανδρέου,  η ελεύθερη Ραδιοφωνία θα ανθίσει στις εκλογές. Μια νέα εποχή και σύγκρουση Τύπου-ραδιοτηλεόρασης έρχεται με νέους παίκτες στα ΜΜΕ και την ενημέρωση. Κουπόνια και δώρα εφημερίδων το όπλο των εκδοτών . Η συνέχεια σε επόμενη ανάρτηση και τη μάχη εκδοτών καναλαρχών, με φόντο τις εκλογές!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα