Η κυβέρνηση σηκώνει μανίκια και αρχίζει τη δουλειά: Οι οδηγίες και οι μπλε φάκελοι στο υπουργικό

από fimotro

Οι μεταρρυθμίσεις “κλειδί” για την επίτευξη των στόχων που είχε ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης προεκλογικά

Δύο πολύ σημαντικές υποχρεώσεις περιλαμβάνει η σημερινή ατζέντα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποδεικνύοντας πως όντως σηκώνονται ψηλά τα μανίκια και ξεκινά η σκληρή δουλειά, χωρίς να χάνεται άλλος πολύτιμος χρόνος για την επίτευξη των στόχων που είχε ανακοινώσει προεκλογικά.

Πιο συγκεκριμένα, αύριο, Τετάρτη 28 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει το πρωί στις 11:00 στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, το απόγευμα στις 17:00 θα ακολουθήσει επίσκεψή του στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως νωρίτερα σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη διευρυμένη υπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία είχε ως αντικείμενο το μεταναστευτικό. Η θεματολογία δεν πρέπει να εκπλήσσει καθώς αυτό είναι και ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα γίνεται κατανοητό πως χρειαζόταν να ιεραρχηθεί η συζήτηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Συνεπώς, στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός και η υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης.

Τι είπαν οι τρεις υπουργοί των “καυτών” υπουργείων

Η Οικονομία, η Υγεία και η Παιδεία είναι οι τρεις κύριες στοχεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και έχει σημασία να δούμε τι είπαν οι αρμόδιοι υπουργοί στις τελετές παράδοσης-παραλαβής.

Τους έξι στόχους για την οικονομία την επόμενη τετραετία ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Πελαγίδη.

Ειδικότερα, οι στόχοι έχουν ως εξής:

1. Να επιτευχθεί μέσος όρος ανόδου του ΑΕΠ 3% την τετραετία, που θα βοηθήσει και στην αύξηση των μισθών κατά 25%. Να συνεχιστούν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και η στήριξη της επιχειρηματικότητας. Θα βοηθήσει σημαντικά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες.

2. Οι προσαρμογές στο παραγωγικό μοντέλο και η αντιμετώπιση των αδυναμιών και των δομικών στρεβλώσεων 10 ετών σε εξαγωγές και εισαγωγές. Ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης με την ενίσχυση των καινοτόμων κλάδων και των εξαγωγών και η συνέχιση της μείωσης του δημοσίου χρέους.

3. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς η περαιτέρω πρόοδος θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση της φορολογίας.

4. Η υγεία του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η συνέχιση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

5. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των δημοσίων επενδύσεων.

6. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς θα υπάρξουν περισσότερα έσοδα και περισσότερες επενδύσεις.

Εποχή ψηφιοποίησης προμήνυσε κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ο νέος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης: «Αυτό θα γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιακό Υπουργείο, με απλούστευση γραφειοκρατικών διαδικασιών, που δεν θα σας ταλαιπωρεί», είπε ο Υπουργός. «Πρέπει να αναβαθμίσουμε τα πάντα με ταχύτητα. Όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».

Το όραμα του για το αναμορφωμένο ΕΣΥ παρουσίασε σήμερα κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του ο νέος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Παραλαμβάνοντας από την υπηρεσιακή υπουργό καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, τόνισε πως για τον ίδιο είναι «ύψιστη τιμή και μεγάλη ευθύνη η ανάθεση του υπουργείου Υγείας σε εμένα, απο τον πρωθυπουργό Κυριακή Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός σε όλες του τις ομιλίες ανέδειξε το ζήτημα της δημόσιας Υγείας, συνέχισε ο νέος υπουργός Υγείας, τονίζοντας πως η υγεία «είναι το μεγαλύτερο στοίχημα στη δεύτερη θητεία μας». Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για όλους τους πολίτες , ανεξαρτήτως του εισοδήματος τους, είναι ο στόχος μας σε αυτή τη νέα θητεία συμπλήρωσε και ανέφερε πως οι πολίτες μπαίνουν σε προτεραιότητα, από την πρόσβαση τους, την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση τους. Στις προτεραιότητες είναι και ανασύνταξη των νοσοκομείων. «Με πείσμα, αφοσίωση σκληρή δουλειά θα υπηρετήσουμε το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, την υγεία» , ανέφερε επισημαίνοντας πως «σύμμαχοι μου ήταν πάντα οι άνθρωποι, μαζί με τους εργαζόμενους θα επαναθεμελιώσουμε το ΕΣΥ».

Ο νέος υπουργός επισήμανε ωστόσο πως «πολλά και κρίσιμα ζητήματα στο χώρο της Υγείας παραμένουν ανεπίλυτα», μιλώντας για τις αναμονές στα χειρουργεία και τις καθυστερήσεις στο ΕΚΑΒ. Στόχος όπως είπε είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και η συνοχή του συστήματος «που αποτελεί για μας προτεραιότητα». Δυστυχώς η πανδημία δοκίμασε το ΕΣΥ, αναδείχθηκαν οι δυνατότητες του αλλά φάνηκαν και οι αδυναμίες του, εξήγησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης προσθέτοντας πως σήμερα οι δαπάνες για το ΕΣΥ αγγίζουν τα 5.2 δις ευρώ. Όπως είπε έρχεται αναβάθμιση 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων Υγείας μέσω του ταμείου ανάκαμψης, 10.000 προσλήψεις κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού και επέκταση του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων «Η πρόληψη πρέπει να αφορά όλους όπου κι αν βρίσκονται να γίνεται ηλεκτρονικά και χωρίς κανένα κόστος για τους πολίτες», είπε.

Ακόμα μίλησε για αναβάθμιση του ΕΚΑΒ και ασφαλέστερες ταχύτερες διακομιδές με νέα εναέρια μέσα. Ο νέος υπουργός αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια τόσο στην νεα αναπληρώτρια υπουργό Ειρηνη Αγαπιδακη που απουσίαζε, καθώς εμφάνισε covid, όσο και στον υφυπουργό Μάριο Θεμιατοκλεους, αποκαλύπτοντας πως θα αναλάβει τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κομμάτι της ψυχικής Υγείας και στο νέο υφυπουργό Δημήτρη Βαρτζόπουλο. «Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί εργαζόμενοι και ηγεσία γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα