Η κινηματογραφική διαφυγή του Γκρουέφκσι

από fimotro

Μέσω Αλβανίας φαίνεται ότι διέφυγε ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, που διέφυγε από τη χώρα του για να αποφύγει την έκτιση ποινής φυλάκισης δύο ετών, στην οποία είχε καταδικαστεί για κατάχρηση εξουσίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της αλβανικής αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γκρούεφσκι εισήλθε χωρίς αμφιβολία κρυφά πεζή στην Αλβανία, και χωρίς η άφιξή του να καταγραφεί από κανένα συνοριακό φυλάκιο.

«Ο Γκρούεφσκι πρέπει να εισήλθε παράνομα στην Αλβανία», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γκεντιάν Μουλάι, ο οποίος διευκρίνισε πως η άφιξή του δεν καταγράφηκε σε κανένα συνοριακό φυλάκιο ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και τη χώρα του.

Σύμφωνα με τον Μουλάι, ο πρώην πρωθυπουργός «πρέπει να διέσχισε πεζή τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, είτε από την Πρέσπα (νοτιοανατολικά) είτε από την Ντέμπαρ (βορειοανατολικά), προφανώς για να μην τραβήξει την προσοχή».

Χθες, οι αστυνομικές αρχές της Αλβανίας υποστήριξαν ότι ο Γκρούεφσκι έφυγε από τη χώρα στις 11 Νοεμβρίου, με αυτοκίνητο της πρεσβείας της Ουγγαρίας στα Τίρανα.

Σε δύσκολη θέση η Ουγγαρία

Ο Γκρούεφσκι μετέβη στη συνέχεια στη Βουδαπέστη, όπου και ζήτησε πολιτικό άσυλο, υποστηρίζοντας ότι διώκεται στη χώρα του.

Ωστόσο, η αποκάλυψη ότι ο τέως πρωθυπουργός της πΓΔΜ εγκατέλειψε την Αλβανία με ουγγρικό διπλωματικό αυτοκίνητο φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Όρμπαν, καθώς ενισχύονται οι υποψίες ότι οι ουγγρικές αρχές βοήθησαν στη διαφυγή του.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν εμφανιζόταν στο παρελθόν ως σύμμαχος του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της πΓΔΜ από το 2006 έως το 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα