Η Ισπανία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που δοκιμάζει πιλοτικά την τετραήμερη εργασία

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Η Ισπανία, είναι η χώρα που πρόκειται να ακολουθήσει μια νέα προσέγγιση για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής με την εισαγωγή μόνιμης τετραήμερης εβδομάδας εργασίας. Η ιδέα προτάθηκε από το ισπανικό πολιτικό κόμμα Más País και πρόσφατα έλαβε έγκριση από την κυβέρνηση για ένα πιλοτικό πρόγραμμα με σκοπό τη δοκιμή μειωμένου χρόνου εργασίας μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με το The Guardian , ο πρόεδρος της Más País, Ινίγο Ερεχόν, είπε, “Η Ισπανία είναι μια από τις χώρες όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αλλά δεν είμαστε μεταξύ των πιο παραγωγικών χωρών. Επομένως ο αυξημένος χρόνος εργασίας δεν σημαίνει καλύτερη δουλειά. ”

Οι ακριβείς λεπτομέρειες του πιλοτικού προγράμματος συζητούνται ακόμη μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά το κόμμα του Ερεχόν, πρότεινε ένα τριετές έργο 50 εκατομμυρίων ευρώ, που επιτρέπει στις εταιρείες να προσπαθήσουν να μειώσουν τις ώρες τους με ελάχιστο κίνδυνο. Το κόστος μιας εταιρείας που δοκιμάζει την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, για παράδειγμα, θα μπορούσε να καλυφθεί στο 100% το πρώτο έτος, στο 50% το δεύτερο έτος και στο 33% το τρίτο έτος.

“Με αυτά τα στοιχεία, υπολογίζουμε ότι θα μπορούν να συμμετέχουν 200 εταιρείες, με 3.000 έως 6.000 εργαζόμενους”, δήλωσε ο Έκτορ Τεχέρο της Más País, σύμφωνα με το The Guardian . “Οι μόνες κόκκινες γραμμές, είναι ότι θέλουμε να δούμε μια πραγματική μείωση των ωρών εργασίας και χωρίς απώλεια μισθών ή θέσεων εργασίας.”

Ο Τεχέρο είπε επίσης ότι το πιλοτικό πρόγραμμα θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το προσεχές φθινόπωρο, προσθέτοντας ότι “η Ισπανία θα είναι η πρώτη χώρα που θα πραγματοποιήσει μια δοκιμή αυτού του μεγέθους. Ένα τέτοιο πιλοτικό πρόγραμμα δεν έχει πραγματοποιηθεί πουθενά στον κόσμο.”

Αν και καμία άλλη χώρα δεν έχει επίσημα προσπαθήσει να εφαρμόσει την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, η ιδέα έχει κερδίσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας , Τζασίντα Άρντερν, είχε επίσης προτείνει τους προηγούμενους μήνες, ότι η τετραήμερη εργασία μπορεί να είναι ένας τρόπος να βοηθήσει τη χώρα της να επανέλθει μετά τον κορονοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα