Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Ο μεγαλύτερος κύκλος οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ τερματίστηκε και επίσημα τον Φεβρουάριο, οπότε η αμερικανική οικονομία εισήλθε σε ύφεση, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (NBER) των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσαν οι οικονομολόγοι του NBER, η επί 128 συναπτούς μήνες ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας -η μακροβιότερη από το 1854- έλαβε τέλος τον Φεβρουάριο, κάτι που ωστόσο δεν αποτελεί έκπληξη.

Η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να επηρεάζει τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, με το πλήγμα να γίνεται ισχυρότερο τον Μάρτιο, καθώς η έκρηξη των κρουσμάτων και τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού οδήγησαν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας να κατεβάσει “ρολά”.

Παράλληλα, το ποσοστό της ανεργίας εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, αγγίζοντας τον Απρίλιο το 14,7%, ενώ περισσότεροι από 45 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας.

Η αμερικανική οικονομία έχει εισέλθει μάλιστα σε τόσο βαθιά ύφεση, που ορισμένες προβλέψουν κάνουν λόγο για “βουτιά” ρεκόρ 40% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 4,8%.

Σημειώνεται ότι η ύφεση ορίζεται συνήθως από την υποχώρηση του ΑΕΠ για δύο διαδοχικά τρίμηνα, ωστόσο το NBER προέβη στην ανωτέρω εκτίμηση λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της συρρίκνωσης, τον ταχύ ρυθμό υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και το μέγεθος του αντικτύπου στην οικονομία.

Με βάση αυτήν την προσέγγιση, οι οικονομολόγοι του NBER εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία εισήλθε σε ύφεση τον δεύτερο μήνα του έτους.

“Το πρωτοφανές μέγεθος της μείωσης της απασχόλησης και της παραγωγής, και ο ευρύς αντίκτυπος σε ολόκληρη την οικονομία, δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό αυτού του επεισοδίου ως ύφεσης, ακόμη και αν αποδειχθεί πιο σύντομο από τις προηγούμενες περιόδους συρρίκνωσης”, αναφέρει το NBER.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα