Η εκτίμηση του Σαρηγιάννη για το πότε θα ανοίξει η εστίαση

από fimotro

Δεν θα ανοίξει η εστίαση στη Θεσσαλονίκη πριν τον Μάιο, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να συμβεί νωρίτερα για την Αττική, καθώς λόγω καιρικών συνθηκών εστιατόρια και καφέ θα μπορούσαν να ανοίξουν με «τραπεζάκια έξω» τον Απρίλιο.

Για την επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Σαρηγιάννης, εξέφρασε στον Real FM την άποψη πως αυτή την στιγμή «δεν χρειάζεται αυστηρό lockdown διότι είμαστε στην αρχική φάση ανάπτυξης ενός τρίτου κύματος», ενώ δεν υπάρχει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της πόλης.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως ένα σκληρό lockdown τύπου Αττικής και στη Θεσσαλονίκη, από αύριο, Παρασκευή, έως τις 28 Φεβρουαρίου «θα ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικό» και θα είχε ως αποτέλεσμα ο νομός να μην ξεπεράσει τα 170 κρούσματα ημερησίως έως τον Ιούνιο.

Επίσης, ο κ. Σαρηγιάννης εξέφρασε την ανησυχία του για τη διασπορά που καταγράφεται με τα μεταλλαγμένα στελέχη από Βρετανία και Νότια Αφρική, ενώ αναφερόμενος στα σχολεία επανέλαβε πως λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές της διασποράς του ιού και έδωσε το παράδειγμα της Γερμανίας όπου καθηγητής παραδέχτηκε πως το μεγαλύτερο λάθος για την εξάπλωση της νόσου στη χώρα ήταν το άνοιγμα των σχολείων.

Ο κ. Σαρηγιάννης θεωρεί κομβικής σημασίας την τηλεργασία καλώντας τις επιχειρήσεις να επιδείξουν εταιρική ευθύνη τηρώντας την υφιστάμενη ΚΥΑ που προβλέπει τηλεργασία σε ποσοστό 50% και να διευρύνουν το ποσοστό αυτό, εφόσον είναι εφικτό, τουλάχιστον στο 70%.

Τέλος, αναφέρθηκε και σε μία κρίσιμη παράμετρο για την πρόβλεψη της εξάπλωσης της πανδημίας που αφορά τα αναλυτικά στοιχεία της νόσου και του εμβολιασμού τα οποία όπως είπε δεν του δίνονται παρότι ο ίδιος τα έχει ζητήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα