Η Δικαιοσύνη ψάχνει λύση για τον Κουφοντίνα

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Μετά την αμετακίνητη στάση της κυβέρνησης η Δικαιοσύνη αναλαμβάνει πρωτοβουλίες

Η προσφυγή στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, που πραγματοποίησε η συνήγορος του Δημ. Κουφοντίνα, ζητώντας να ανατρέψει την μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού, είναι προδήλως άνευ αντικειμένου δεδομένου πως η αρμοδιότητα των φυλακών ανήκει πλέον στο Υπουργείο προστασίας του Πολίτη.

Τότε γιατί έγινε; Η απάντηση για να υπάρξει μια επίφαση νομικής κινητοποίησης της πλευράς του απεργού πείνας για 55η ημέρα και δίψας για 9η ημέρα, είναι μια ανάγνωση που γίνεται.

Αποτελεί όμως και ένα είδος μηνύματος, με βάση την διαφαινόμενη επιχειρηματολογία αυτής της πλευράς , πως δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο για να προσφύγει η υπεράσπισή του . Να πει δηλαδή “αφού δεν είναι αρμόδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης, τότε που να προσφύγω; “.

Η κ. Κούρτοβικ επέλεξε να απευθυνθεί (πολιτικά και νομικά) στον Υπουργό Δικαιοσύνη, ο οποίος όμως δεν μπορεί να λύσει το ζήτημα αφού πλέον δεν έχει την αρμοδιότητα.

Η κ. Κούρτοβικ έκανε χρήση του άρθρου 9 του σωφρονιστικού κώδικα, σύμφωνα με το ν. 2776/1999 που προβλέπει ότι “ο Υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να παραγγέλλει ή να απαγορεύει τη μεταγωγή κρατουμένου για λόγους που συνδέονται με την ασφάλεια της χώρας ή τη δημόσια τάξη. Σε περίπτωση κατεπείγοντος ή όταν απειλείται διασάλευση της τάξης και ασφάλειας του καταστήματος, η μεταγωγή ή η μη μεταγωγή διατάσσεται από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το ζήτημα όμως εισάγεται το ταχύτερο δυνατόν στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών που αποφασίζει σχετικά”.

Σύμφωνα με βάση το ΠΔ που αναφέρεται στην μεταφορά της αρμοδιότητας των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει πλέον φύγει από τα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης η απόφαση αυτή. Έτσι, αρμόδιος είναι πια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοϊδης. Συνεπώς η εν λόγω προσφυγή, επί της ουσίας είναι άνευ αντικειμένου.

Από την άλλη πλευρά βέβαια η αμετακίνητη στάση της κυβέρνησης, μέσω δηλώσεων στον Τύπο, προφανώς αφήνει μόνον έναν δρόμο για τον Κουφοντίνα, και την υπεράσπισή του, να διεκδικήσει όσα θεωρεί ότι πρέπει να διεκδικήσει ενώπιον των δικαστικών αρχών.

Άλλωστε η αποστροφή της προχθεσινής ανακοίνωσης της συνηγόρου του “άραγε μπορεί το Πρωτοδικείο της Λαμίας να πάρει το θάρρος να δώσει λύση στην κρίση που δημιούργησε η πολιτική αδιαλλαξία;” , μπορεί να ήταν ρητορική πλην έδειχνε έναν πιθανό δρόμο.

Όμως αυτή η αποστροφή “για το μικρό Πρωτοδικείο”, έφερε αντιδράσεις, με χαρακτηριστική αυτή της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως “θεωρούμε ανεδαφική και λανθασμένη την προσέγγιση που γίνεται από δικηγόρους να αμφισβητούν το δικαστικό σθένος που επιδεικνύουν οι συνάδελφοι με κριτήριο το Δικαστήριο στο οποίο υπηρετούν. Οι δικαστικοί λειτουργοί ξέρουν να επιδεικνύουν θάρρος και γενναιότητα και αποφασίζουν κατά το νόμο και τη συνείδησή τους”.

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα