Η ΑΑΔΕ θα ελέγξει τα εισοδήματα μέσω Airbnb

από fimotro

Ποιους αφορούν τα πρόστιμα 5.000 – 20.000 ευρώ

Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και ελέγχους για να εντοπίσουν τους ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητα μέσα από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb και δεν δηλώνουν τα εισοδήματα που εισπράττουν θα πραγματοποιήσουν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα 5.000 ευρώ. Το πρόστιμο θα διπλασιάζεται για όσους εντοπιστούν μέσα σε ένα έτος με τις ίδιες παραβάσεις, και μάλιστα μπορεί να φθάσει και τις 20.000 ευρώ για κάθε νέα ίδια παράβαση.

Με νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, δίνονται οδηγίες στον φοροελεγκτικό μηχανισμό για τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και τους ελέγχους στα ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών Airbnb, ΗomeAway, Booking.com κ.ά. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η απόφαση:

* Για τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των στοιχείων θα χρησιμοποιείται κάθε πρόσφορο μέσο ή και μικτά συνεργεία ελέγχου που μπορεί να αποτελούνται από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Τουρισμού ενώ μπορεί να ζητηθεί και η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας.

* Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται ακίνητα, τα οποία είτε δεν εγγράφηκαν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) θα αποστέλλονται στις αρμόδιες ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και των «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής της.

* Η διαπίστωση των παραβάσεων μπορεί να βεβαιώνεται και με ηλεκτρονική καταγραφή (σε μορφή αρχείου .avi ή .mp4), με τη χρήση λογισμικού καταγραφής οθόνης, της περιήγησης στην ανάρτηση ακινήτου σε ιστότοπο ψηφιακής πλατφόρμας.

* Ο φορολογούμενος θα καλείται εντός 10 ημέρων προς ακρόαση στην εφορία προκειμένου να διατυπώσει τις απόψεις του σχετικά με την επιβολή του προστίμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα