Γερμανία: Σύμμαχος της Μέρκελ ζητεί προσωρινή διακοπή του Nord Stream 2

από fimotro

Ο συντονιστής της Γερμανίας για τις διατλαντικές σχέσεις κάλεσε σήμερα για ένα μορατόριο στην κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη Nord Stream 2, διαχωρίζοντας τη θέση του από πολλούς στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντιώνονται στο σχέδιο, λέγοντας ότι αυξάνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισείει την απειλή κυρώσεων. «Το σχέδιο είναι ένα σοβαρό εμπόδιο για μια νέα αρχή στις διατλαντικές σχέσεις», δήλωσε ο Πέτερ Μπέγερ, μέλος των συντηρητικών της Μέρκελ, στο περιοδικό WirtschaftsWoche.

Τις σχέσεις Γερμανίας – Αμερικής σκιαγραφεί ο Μπέγερ

«Οι Αμερικανοί περιμένουν από εμάς όχι μόνο να αλλάξουμε τη ρητορική μας, αλλά αυτό να δείχνουν και οι πράξεις μας. Ως εκ τούτου καλώ για ένα μορατόριο στη κατασκευή του Nord Stream 2», είπε.

Το Βερολίνο ήλπιζε πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα τηρούσε μια ηπιότερη στάση από την προηγούμενη, κυρίως επειδή η κατασκευή του αγωγού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στη Γερμανία ότι οι κυρώσεις εναντίον του αγωγού Nord Stream είναι μια πραγματική πιθανότητα.

Εμπορικό το σχέδιο του Nord Stream 2

Η Ρωσία και η Γερμανία υποστηρίζουν πως ο Nord Stream 2, μια κοινοπραξία 11 δισ. δολαρίων υπό τη ρωσική ενεργειακή εταιρία Gazprom, είναι κυρίως ένα εμπορικό σχέδιο.

Το περασμένο διάστημα ωστόσο, η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο να «παγώσει» η κατασκευή του αγωγού στα πλαίσια κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για την υπόθεση Ναβάλνι. Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε πρόσφατα και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα