Γεωργιάδης: Χιλιάδες επιχειρήσεις θα πάρουν τα χρήματα στην ώρα τους

από fimotro

Στην πρωτιά της Ελλάδας με την  έγκριση του προγράμματος «ΕΣΠΑ 2021-2027» αναφέρθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε τα εξής: «Επειδή προλάβαμε να πάρουμε την έγκριση πρώτοι και την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσουμε – πάλι πρώτοι- το επιχειρησιακό πρόγραμμα για το ΕΠΑΝΕΚ, θα μπορέσουμε τα χρήματα για την εστίαση και τον τουρισμό, δηλαδή τα 330 και τα 350 εκατομμύρια που έχουμε δώσει να τα πάρουμε μέσα στο 2021 από ΕΣΠΑ.

Αν δεν καταφέρναμε να πάρουμε την έγκριση, θα έπρεπε να τα πληρώσουμε φέτος από τον κρατικό προϋπολογισμό, να μπουν στο έλλειμμα της χώρας και να τα διεκδικήσουμε την επόμενη χρονιά».

Συνεχίζοντας ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε: «Για πρώτη φορά στην ιστορία μας έχουμε έναν επιπλέον χρόνο για να σχεδιάσουμε σωστά και να μπορέσουμε να μοιράσουμε σωστά. Άρα έχουμε πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια στις κινήσεις μας».

«Επειδή τρέξαμε γρήγορα, χιλιάδες επιχειρήσεις στην εστίαση και στον τουρισμό θα πάρουν τα χρήματά τους στην ώρα τους και θα μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να κάνουν τις δουλειές τους».

«Η πρωτιά ήταν μεγάλος προσωπικός μου στόχος»

Και πρόσθεσε λέγοντας: «Η πρωτιά ήταν μεγάλος προσωπικός μου στόχος, αλλά δεν έγινε από μόνη της. Ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων πολλών μηνών με την Επιτροπή και το Υπουργείο Ανάπτυξης, δηλαδή μεταξύ της Επιτρόπου και εμού στο επίπεδο του Υπουργού, του κ. Γιάννη Τσακίρη σε επίπεδο Υφυπουργού, του κ. Δημήτρη Σκάλκου σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα και τα λοιπά. Ήταν πολυεπίπεδη η διαπραγμάτευση».

«Όταν πήραμε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης ετέθη από τους οίκους αξιολόγησης, τους θεσμούς και τις αγορές ένα μεγάλο ερωτηματικό: η Ελλάδα πήρε μεγάλα ποσά, θα μπορέσει να τα απορροφήσει; Θέλαμε, λοιπόν, να αποδείξουμε ότι εμείς αυτά που λέμε τα κάνουμε και τα λεφτά δεν τα πήραμε θεωρητικά, τα πήραμε πραγματικά».

«Πρώτη μας επιτυχία -γράφτηκε στην αξιολόγηση αλλά και στην έκθεση της Standard & Poor’s με πολύ εμφατικό τρόπο-, ήταν ότι το 2020 πετύχαμε την υψηλότερη επίδοση όλων των εποχών στην εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, συγχρηματοδοτούμενου και εθνικού. Φτάσαμε να ξοδέψουμε 11 δισεκατομμύρια -το απολύτως προηγούμενο ρεκόρ ήταν 5,5 δισεκατομμύρια- πήγαμε δηλαδή 100% πάνω από το ρεκόρ. Αυτό έδωσε για πρώτη φορά ένα στίγμα ότι τελικά η Ελλάδα μπορεί να απορροφήσει τους πόρους».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης καταλήγοντας τόνισε:«Το ότι αποδεικνύουμε τώρα με αυτή την πρωτιά ότι μπορούμε να απορροφήσουμε τους πόρους, θα έχει αναμφίβολα πολύ θετική επίπτωση στο πώς μας βλέπουν οι αγορές, στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, καθώς οι επενδυτές τώρα βλέπουν ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για να μπορούν να χρηματοδοτηθούν τα διάφορα projects».

«Όλο αυτό δεν είναι απλώς μία είδηση που διαβάζεις σε κάποιο πρωτοσέλιδο ή ακούς στο ραδιόφωνο. Είναι μία είδηση που από πίσω κρύβει πραγματικά λεφτά, πραγματικές θέσεις εργασίας και πραγματικές επενδύσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα