26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Φυσικό αέριο: Το γαλλικό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης

από fimotro

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται σε πυρετώδεις διεργασίες προκειμένου να διασφαλίσουν εναλλακτικές λύσεις σε μια απότομη μείωση ή ακόμη και διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Με τη Γερμανία και την Αυστρία να έχουν ήδη θέσει σε ετοιμότητα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την πιθανή ανεπάρκεια στην προσφορά φυσικού αερίου, η Γαλλία χαράσσει τη δική της πορεία. Στο χειρότερο σενάριο που υπάρξουν ελλείψεις στις προμήθειες, η κυβέρνηση προτίθεται να διακόψει πρώτα τη λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης του κεντρικού δικτύου GRTgaz SA.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της GRTgaz SA, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα υποστούν το πρώτο πλήγμα και μετά τα εργοστάσια παραγωγής χημικών, τα διυλιστήρια και μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις όπως τα εμπορικά κέντρα και τα στάδια. Τα συγκροτήματα κατοικιών και οι μικρές επιχειρήσεις θα αποκοπούν από την τροφοδοσία φυσικού αερίου μόνον ως ύστατη λύση. Σε μια επιδείνωση της κατάστασης, θα πρέπει να «γίνουν προετοιμασίες για μια μείωση της κατανάλωσης, ιδιαίτερα, εάν είναι σκληρός ο χειμώνας και υπάρξει απότομη πτώση της θερμοκρασίας μέσα στον χειμώνα», αναφέρει η GRTgaz SA. Όπως επισημαίνεται  σε σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, εάν υπάρξουν ελλείψεις τότε οι γαλλικές εταιρείες με ετήσια κατανάλωση άνω των 5 γιγαβατωρών φυσικού αερίου θα είναι οι πρώτες που θα τους ζητηθεί να τη μειώσουν. Προβλέπονται επίσης πρόστιμα σε όσους δεν θα συμμορφώνονται.

Γαλλία: Η εξάρτηση από το φυσικό αέριο και τα σχέδια

Δεδομένης της τρέχουσας συγκυρίας, η Γαλλία υπό μια έννοια βρίσκεται σε λιγότερο μειονεκτική θέση από τη Γερμανία και την Ιταλία που εξαρτώνται από τη Ρωσία για την κάλυψη του 40% των ενεργειακών αναγκών τους. Μόνον το 17% της οικονομίας τροφοδοτείται με φυσικό αέριο, με το 75% της ηλεκτροδότησης να προέρχεται από πυρηνική ενέργεια. Αλλά και πάλι, το Παρίσι βρίσκεται σε εγρήγορση. Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν είχε ανακοινώσει από τις αρχές Φεβρουάριου, δηλαδή πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, πως δρομολογεί την κατασκευή έως και 14 νέων πυρηνικών αντιδραστήρων προκειμένου να επιτευχθεί ουδετερότητα στον άνθρακα μέχρι το 2050. Η Γαλλία σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ή να προσθέσει έναν πλωτό τερματικό σταθμό για την επεξεργασία του.

Σήμερα, φαίνεται πως τα σχέδια αυτά αποκτούν νέα σημασία. Με τα αποθέματα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να βρίσκονται στο χαμηλό πενταετίας και τις τιμές να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη σε όλους τους τομείς ενέργειας, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δέχονται ασφυκτικές πιέσεις για να καλύψουν τις δαπάνες ηλεκτροδότησης και θέρμανσης. Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα του Κρεμλίνου στον πόλεμο που κήρυξε εναντίον της Ουκρανίας δεν αφήνει περιθώρια αποκλιμάκωσης των πιέσεων που ασκούνται στις διεθνείς αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων.

Παράγοντες των αγορών τονίζουν ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα περιορισμών στην κατανάλωση μετά το καλοκαίρι, εάν τελικά η Ρωσία επιμείνει να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο καθώς η Ευρώπη το έχει αποκλείσει. Οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στο Euronews τόνισαν πως οι κυρώσεις της Δύσης  θα επηρεάσουν τη Ρωσία μόνον εάν ενσωματωθεί σε αυτές το ρωσικό φυσικό αέριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα