“Φρένο” στον ιό, γκάζι στον τουρισμό

από fimotro

Τα «σημάδια» αποκλιμάκωσης που καταγράφονται στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας αντιμετωπίζονται με συγκρατημένη αισιοδοξία από την κυβέρνηση, που θεωρεί ότι η τουριστική μηχανή θα έχει δυναμική εκκίνηση τις επόμενες εβδομάδες.

Το τρίπτυχο του Μαξίμου είναι εμβολιασμοί, άνοιγμα αγοράς και τουρισμός με ασφάλεια. Μέχρι το τέλος του μήνα θα ανοίξουν οι πλατφόρμες για τον εμβολιασμό των ηλικιών 30 και άνω με όλα τα εμβόλια, ενώ με ικανοποίηση βλέπουν κυβερνητικά στελέχη ότι οι ταχύτητες στο εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι από τις υψηλότερες.

Στο μέτωπο του τουρισμού, βλέπουν θετικά το γεγονός ότι η Γερμανία επιτρέπει πλέον τα ταξίδια προς την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ τα μηνύματα από τους μεγαλύτερους tour operators είναι ενθαρρυντικά για το ενδιαφέρον των τουριστών στην Ελλάδα.

Μένουν τα θετικά

«Είναι και μια καινούργια συνθήκη σε όλη αυτή την κρίση που ζήσαμε και ζούμε, από την οποία ελπίζω ότι θα βγούμε σύντομα. Είναι μια παρακαταθήκη που θα μείνει», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στο Φόρουμ των Δελφών. Σημείωσε επίσης πως όταν ξεκίνησε αυτή η κρίση, καμία κυβέρνηση δεν είχε «manual» πώς να τη διαχειριστεί και όλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία πανδημία, ένα φαινόμενο δυναμικό και ασύμμετρο.

Υπενθύμισε ότι τον περασμένο Μάρτιο στην Ελλάδα ξεκινήσαμε με 800 τεστ την ημέρα και σήμερα γίνονται κατά μέσο όρο 80.000 ,ενώ σημείωσε ότι ενισχύθηκε το ΕΣΥ. «Αυτά θα μείνουν. Aλλαξε και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την οργάνωση του κρατικού μηχανισμού ως ενός μηχανισμού που θα προλαμβάνει ή θα παρεμβαίνει σε τέτοιες κρίσεις χωρίς να ψάχνει τι θα κάνει. Υπάρχει άλλη αντίληψη για το κράτος», πρόσθεσε.

Διευκολύνσεις

Στο μέτωπο της οικονομίας, «ρεαλισμό» ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσον αφορά τα μέτρα ρυθμίσεων χρεών διαγραφής τους, ενώ εξήγγειλε ότι από τον Ιούνιο θα υπάρξει νέα ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο σε έως και 240 δόσεις. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή που είναι κούρεμα οφειλής, στο ότι όλες οι οφειλές έχουν ρυθμιστεί αφού μετατέθηκαν για το 2022 και μετά σε 24 και 48 δόσεις, αλλά και στη «Γέφυρα» με την οποία καλύπτονται οι δόσεις ενήμερων και μη τραπεζικών υποχρεώσεων. «Ολα αυτά είναι δείγματα ότι υλοποιούμε πολιτικές διευκόλυνσης», σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας ότι «έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τα αντανακλαστικά να βοηθήσουμε».

Κλιματικός νόμος

Το ενδιαφέρον θα στραφεί αύριο και στη Βουλή και στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και με τη συμμετοχή των τεσσάρων Διαρκών Επιτροπών.

Η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρότασης προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφης Γεννηματά για την ανάγκη θέσπισης ενός ελληνικού κλιματικού νόμου σε συνέχεια του ευρωπαϊκού κλιματικού νόμου.

Ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε την πρόταση της κ. Γεννηματά και ορίστηκε να διεξαχθεί συζήτηση στη Βουλή με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, με στόχο να κατατεθούν απόψεις και προτάσεις από όλους και να γίνει μία προεργασία ώστε να υπάρξει ένας ελληνικός κλιματικός νόμος που θα έχει ευρεία αποδοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα