Ευρωπαϊκές αγορές: Θετικό κλείσιμο παρά τη βαριά σκιά Fed – Πούτιν

από Philippos

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν την Τετάρτη η κύριες ευρωπαϊκές αγορές, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις της Fed, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στο ουκρανικό μετά από το δραματικό διάγγελμα του Β. Πούτιν.

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει εδώ και καιρό ότι η Fed θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ πληθαίνουν οι φωνές ότι οι επιθετικές αυτές αυξήσεις για την καταπολέμηση του πληθωρισμού οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ύφεση. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, που θα δώσει το στίγμα για τη συνολική πορεία της οικονομίας, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που επιθυμούν τη λήψη περισσότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Την ίδια στιγμή, το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν δρομολογεί νέες εξελίξεις στο θέμα της Ουκρανία, με τα δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές να αποτελούν «κόκκινο πανί» για τη Δύση, τις απειλές για χρήση πυρηνικών να εντείνουν το ψυχροπολεμικό κλίμα και την μερική επιστράτευση να προκαλεί πανικό στον ρωσικό πληθυσμό.

Σε πείσμα των παραπάνω, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,9% στις 407,05 μονάδες. Όλοι σχεδόν οι επί μέρους δείκτες εμφάνισαν κέρδη, με τον κλάδο υπηρεσιών κοινής ωφέλειας να ενισχύεται κατά 1,8%. Στον αντίποδα, υποχώρηση 1,9% εμφάνισε μόνο ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής.

Στα εθνικά ταμπλό, ο γερμανικός DAX εμφάνισε κέρδη 0,76% στις 12.767,15 μονάδες, ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε 0,87% στις 6.031,33 μονάδες και ο βρετανικός FTSE έκλεισε 0,63% υψηλότερα στις 7.237,64 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 1,20% στις 22.035,81 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε οριακά κατά 0,03% στις 7.870 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα