Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιστροφή στα κέρδη με ώθηση από την Κίνα

από Philippos

«Πρασίνισαν» μετά από αρκετές ημέρες τα ταμπλό στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς βελτιώθηκε το κακό επενδυτικό κλίμα που προκάλεσε το πτωτικό σερί των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,84% στις 439,13 μονάδες, με τον κλάδο των κατασκευών να καθοδηγεί τα κέρδη με άνοδο 1,8%. «Παραφωνία» ο πετρελαϊκός κλάδος που είδε τα κέρδη του να εξανεμίζονται στη διάρκεια της συνεδρίασης, κλείνοντας με οριακές απώλειες. Κέρδη 0,46% και για τον Eurostoxx 50 που έκλεισε στις 3.939,22 μονάδες.

Η μεταστροφή της επενδυτικής ψυχολογίας αποδίδεται από τους αναλυτές κατά κύριο λόγο στις προσδοκίες για ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας στον απόηχο της νέας χαλάρωσης των μέτρων για την πανδημία που αποφάσισε το Πεκίνο. Η μόνιμη πηγή ανησυχίας για τις επόμενες κινήσεις της Fed και της ΕΚΤ στο θέμα των επιτοκίων, μετατίθεται για τη νέα εβδομάδα οπότε και αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.

Το τοπίο φαίνεται να ξεκαθαρίζει αναφορικά και με τις προθέσεις της ΕΚΤ, καθώς οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Bloomberg αναμένουν αύξηση των επιτοκίων της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου και μία ακόμη του ίδιου μεγέθους τον Φεβρουάριο του 2023. Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 1,5%, θα κορυφωθεί στο 2,5%, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει από το πρώτο τρίμηνο του 2023 να ξεφορτώνεται ομόλογα που έχει συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια στο χαρτοφυλάκιό της, συνολικού ύψους σχεδόν 5 τρισ. ευρώ.

Στα εθνικά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,74% στις 14.370,72 μονάδες, ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε κατά 0,46% στις 6.677,64 μονάδες, ενώ οριακά κέρδη 0,06% πέτυχε και ο βρετανικός FTSE που διαμορφώθηκε στις 7476,63 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε 0,29% υψηλότερα στις 24.277,49 μονάδες, ενώ κέρδη 0,2% κατέγραψε και ο ισπανικός IBEX 35 κλείνοντας στις 8.289 μονάδες.

Αξιοσημείωτη εξέλιξη στα ταμπλό, η πτώση της μετοχής της Banco Santander, αφού της υπεβλήθη πρόστιμο ύψους 107,7 εκατ. λιρών επέβαλε η βρετανική Αρχή Οικονομικής Συμπεριφοράς για «σοβαρά και επίμονα» κενά στους ελέγχους της ισπανικής τράπεζας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες για περισσότερους από 560.000 επιχειρηματικούς πελάτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα