Ευρωκοινοβούλιο: Νέα πρόεδρος η Ρομπέρτα Μετσόλα

από fimotro

Η Ρομπέρτα Μετσόλα εξελέγη νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η 43χρονη πολιτικός κατάγεται από την Μάλτα και ανήκει στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία.

Η Μετσόλα εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2013, εκπροσωπώντας τη Μάλτα . Εξελέγη πρώτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο του 2020. Είναι η πρώτη Μαλτέζα ευρωβουλευτής που έγινε αντιπρόεδρος. Μετά τον θάνατο του Προέδρου Ντέιβιντ Σασόλι στις 11 Ιανουαρίου 2022, η Μετσόλα έγινε η ενεργή πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εν αναμονή της εκλογής του διαδόχου του Σασόλι.

Η Μετσόλα είναι δικηγόρος και έχει ειδικευτεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο και την πολιτική. Υπηρέτησε ως Ακόλουθος Νομικής και Δικαστικής Συνεργασίας της Μάλτας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Μάλτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση  και, από το 2012 έως το 2013 ως νομικός σύμβουλος της ύπατης εκπροσώπου της ένωσης για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας, Κάθριν Άστον.

Μετά την επανεκλογή της στο Κοινοβούλιο για πλήρη θητεία το 2014, η Μετσόλα εξελέγη αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών (PETI) τον Ιούλιο του 2014. Επιπλέον, υπηρέτησε ως μέλος πολλών επιτροπών και αντιπροσωπειών, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) και της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το 2016 έως το 2017, η Μετσόλα ήταν μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου για το ξέπλυμα χρήματος, τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή (PANA) που διερεύνησε ευρύτερα τις αποκαλύψεις των Panama Papers και τα συστήματα φοροαποφυγής. Στο πλαίσιο του LIBE, είναι μέλος της Ομάδας Παρακολούθησης του Κράτους Δικαίου (ROLMG) από το 2018. 

Εκτός από τις επιτροπές, η νέα πρόεδρος έχει ενταχθεί και στη Διακομματική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Ρομπέρτα και ο Φινλανδός σύζυγός της, Ούκο Μετσόλα (Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού) έθεσαν μαζί υποψηφιότητα για τις εκλογές του 2009 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και έγιναν το πρώτο παντρεμένο ζευγάρι που έθεσε υποψηφιότητα στις ίδιες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από δύο διαφορετικά κράτη μέλη. Γνωρίστηκαν για πρώτη φορά το 1999 και παντρεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2005. Μαζί, έχουν τέσσερις γιους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα