Το InSight προσεδαφίστηκε στον Άρη

από fimotro

Το νέο μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα

Εκατομμύρια χρήστες του Internet συνδέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας με το κέντρο ελέγχου της αποστολής InSight στο Κέντρο Αεριώθησης (το περίφημο JPL) της NASA για να παρακολουθήσουν ζωντανά την προσεδάφιση στον Αρη του ρομπότ που θα πραγματοποιήσει γεωλογικές μελέτες.

Στις 21:54 (ώρα Ελλάδας) στο κέντρο ελέγχου έφθασε το πολυπόθητο σήμα ότι το ύψους περίπου ενός μέτρου και βάρους 358 κιλών InSight πάτησε ομαλά στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Το ρομπότ είχε εκτοξευθεί από τη Γη στις 5 Μαΐου και προσεδαφίστηκε σε μια τεράστια επίπεδη έκταση του ‘Αρη, γνωστή ως Elysium Planitia, μήκους 130 χλμ. και πλάτους 27 χλμ., λίγο βόρεια του αρειανού ισημερινού, γνωστή και ως «το μεγαλύτερο επίπεδο πάρκινγκ στον ‘Αρη».

Το ρομπότ αμέσως μετά την προσεδάφιση θα ξεδιπλώσει τα ηλιακά του πάνελ για να τροφοδοτηθεί με ενέργεια αφού οι μπαταρίες του έχουν περιορισμένο χρόνο λειτουργίας.

Η επιβεβαίωση ότι το ρομπότ προσεδαφίστηκε ομαλά έγινε πολύ γρήγορα χάρις σε δύο τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους που το συνοδεύουν από την Γη. Όμως, για το αν όλα τα συστήματα και τα όργανα του InSight λειτουργούν θα πρέπει να περάσουν μερικές ώρες από την προσεδάφιση του για να το μάθουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα