ΕΣΥ: Αντίστροφη μέτρηση για την επίταξη

από fimotro

Σήμερα λήγει η διορία του υπουργείου Υγείας

Την αγωνία τους σε καθημερινή βάση εκφράζουν οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, ζητώντας προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και εκτιμώντας – για μία ακόμη φορά – ότι το μέτρο της επίταξης ιδιωτών γιατρών δεν θα αποδώσει.

Την ίδια ώρα, παρότι σήμερα, Τρίτη, υποτίθεται πως λήγει η διορία που έχει δώσει η κυβέρνηση στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να δηλώσουν εθελοντικά την συμμετοχή τους στο σύστημα υγείας, ειδάλλως θα ξεκινήσει η επίταξη, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός, δηλώνοντας ότι, μέσα στην εβδομάδα θα γίνει η διαδικασία της επίταξης υπηρεσιών για τους ιδιώτες γιατρούς, καθώς «σήμερα, αύριο», όπως είπε, «ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής συμμετοχής».

Εξαδάκτυλος: «Δεν θα χρειαστεί να γίνει η επιστράτευση»
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στην κάμερα του MEGA, μιλώντας για την επίταξη ιδιωτών γιατρών.

Αφού ανέφερε ότι «ενδεχομένως να κληθούν», προσθέτοντας πως «υπάρχει προσπάθεια να το αποφύγουμε», τόνισε: «Οι ανάγκες δεν είναι σταθερές. Είναι ποιοτικές και όχι ποσοτικές, αλλά και μεταβαλλόμενες».

Μάλιστα, είπε ότι πρέπει να περιμένουμε τρεις ημέρες «και κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα χρειαστεί να γίνει η επιστράτευση».

Και προσέθεσε: «Αν έρθουν τώρα τρεις άνθρωποι που μπορούν να δουλέψουν σε ΜΕΘ αυτοί ‘αξίζουν’ σαν 15 άλλους ανθρώπους με ειδικότητα. Τους βρίσκουμε σταδιακά αυτούς τους ανθρώπους και γι’ αυτό λέμε ότι χρειάζεται υπομονή για λίγες ημέρες. Καθημερινά προσθέτουμε στελέχη υψηλής επιστημονικής αξίας στο σύστημα από την Πέμπτη».

Μιλώντας για ανθρώπους που μπορούν να δουλέψουν σε ΜΕΘ, ο κ. Εξαδάκτυλος δεν είπε τίποτα περισσότερο από αυτό που έλεγαν στην προηγούμενη επίταξη δεκάδες συνάδελφοί του: ότι οι εντατικές χρειάζονται εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, δηλαδή εντατικολόγους, και όχι ανειδίκευτους – για τις ΜΕΘ – γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν την εμπειρία των γιατρών του ΕΣΥ.

«Δεν μπορεί να σταθεί ένα νοσοκομείο με ένα γιατρό και 110 ασθενείς»
Για σοβαρές ελλείψεις προσωπικού μιλούν γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας, Νικόλαος Χαυτούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι οι ευθύνες της Πολιτείας «είναι τεράστιες». «Δεν μπορεί να σταθεί ένα νοσοκομείο με ένα γιατρό και 110 ασθενείς», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγμή, έχουμε 85 ασθενείς με Covid και 8 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και δύο εκτός ΜΕΘ. Προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι χωρίς προσωπικό», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα