Ερντογάν: Εθνική υπόθεση της Τουρκίας το Κυπριακό

από fimotro

Κατώτερες του κλίματος που ο ίδιος είχε δημιουργήσει όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν οι ανακοινώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη «βουλή» στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Παρά τις μέχρι σήμερα προαναγγελίες των Τούρκων αξιωματούχων περί σημαντικών ανακοινώσεων, η ομιλία του Τούρκου Προέδρου κινήθηκε στα γνωστά ρητορικά επίπεδα περί ύπαρξης δύο κυρίαρχων κοινοτήτων και την επίρριψη ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Το «καλό νέο» που ο Ερντογάν υποσχέθηκε στους Τουρκοκύπριους ήταν τελικά η ανέγερση νέου «προεδρικού» αλλά και «κοινοβουλίου», καθώς όπως είπε τα υπάρχοντα δεν είναι αυτά που αξίζουν στον Τουρκοκυπριακό λαό.

Η ομιλία Ερντογάν

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
«Σήμερα είναι μια πολύ, πολύ σημαντική και με νόημα ημέρα για εμάς, καθώς διακηρύσσουμε και πάλι σε ολόκληρο τον κόσμο την αιώνια και παντοτινή αδελφοσύνη μας, η οποία αντλεί τη δύναμή της από το αίμα των ηρώων μας, μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ, είτε το θέλουν είτε όχι», ανέφερε στο ξεκίνημα της ομιλίας του.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο τούρκος πρόεδρος το χαρακτήρισε ως πολύ μεγάλο ζήτημα καθώς όπως είπε «είναι υπόθεση ενός μεγάλου έθνους, της ιστορίας του, της μεγάλης του εθνικής συνείδησής, του μεγάλου αγώνα με το ηρωικό έπος που γράφτηκε το 1974. Εκείνοι που νόμισαν ότι οι Κύπριους αδελφοί μας θα ήταν ένα εύκολο δόλωμα ηττήθηκαν από τον επικό αγώνα που έδωσαν οι Τούρκοι στρατιώτες. Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να αφανίσουν τους Τουρκοκύπριους στηριζόμενοι στις δυνάμεις στις οποίες βασίζονται, βρήκαν τον σιδερένιο τουρκοκυπριακό λαό απέναντί τους.Φτάσαμε στο σήμερα πληρώνοντας τίμημα».

Στην ομιλία του δεν παρέλειψε τις εθνικιστικές κορώνες, αναφέροντας ότι «παρά τις προδοσίες, εμείς δε θα χάσουμε άλλα 50 χρόνια. Ο Τούρκος κρατά τον λόγο του, αλλά ο Έλληνας δεν τηρεί τον λόγο του. Δεν είναι δυνατόν να τους πιστέψουμε πια και να χάσουμε άλλα 50 χρόνια».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε αιχμές για τις ΗΠΑ σημειώνοντας «όσο κι αν αυτό το κλίμα αδελφότητας έχει ενοχλήσει ορισμένους στην Αμερική, εμείς θα περπατήσουμε αποφασιστικά σε αυτό το μονοπάτι».

Παράλληλα από την ομιλία του δεν άφησε απ’ έξω τις εθνικιστικές κορώνες δηλώνοντας, «ξέρουμε πολύ καλά, ποιος είναι εισβολέας στο νησί. Η ΕΟΚΑ και όσοι ακολούθησαν αυτήν την αντίληψη δεν είδαν ποτέ ισότιμους τους Τουρκοκύπριους. Δεν υπήρχε τίποτα που δε συζητήθηκε στις διαπραγματεύσεις. Τα φρούδα όνειρα της ελληνοκυπριακής πλευράς, που συνεχίζουν να βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα, έφεραν αδιέξοδο. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε, δεν θα υποχωρήσουμε. Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με μια προσέγγιση που βασίζεται στις πραγματικότητες του νησιού.

Την ίδια ώρα επανέλαβε τη θέση του δηλώνοντας ότι «στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και λαοί, η διεθνής κοινότητα αργά ή γρήγορα θα το δεχτεί. Δεν εποφθαλμιούμε κανενός γη και δικαιώματα.»

Προεδρικό Μέγαρο και Κοινοβούλιο τα «χαρμόσυνα νέα»
Η ανέγερση κτιρίων ήταν τελικά τα «χαρμόσυνα νέα» που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς όπως ανακοίνωσε, αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή προεδρικού Μεγάρου και Κοινοβουλίου στα Κατεχόμενα.

«Η προεδρία της ΤΔΒΚ δεν διαθέτει κατάλληλο κτίριο ή κοινοβούλιο. Δεν είναι υπεύθυνη η ΤΔΒΚ για αυτό. Το κτίριο του προεδρικού μεγάρου είναι ένα βρετανικό παράπηγμα. Σύντομα ξεκινάμε τα κτήρια για προεδρικό και κοινοβούλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε και τη δημιουργία πάρκου στα Κατεχόμενα, αναφέροντας ότι «θέλουμε επίσης να φτιάξουμε έναν Εθνικό Κήπο. Αυτή είναι η απόδειξη της ύπαρξης ενός κράτους. Με την υλοποίηση αυτού του έργου, κάποιος θα μπορέσει να τί είδους κράτος είναι η Βόρεια Κύπρος. Νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμο να μετατρέψουμε αυτό το ιστορικό κτίριο, όπου ανακηρύχθηκε η ΤΔΒΚ, σε μουσείο και να το αφήσουμε σε νέες γενιές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα