Εργασιακή ειρήνη στο λιμάνι του Πειραιά ζητούν 22 παραγωγικοί φορείς

από fimotro

Εργασιακή ειρήνη ζητούν στο λιμάνι του Πειραιά 22 παραγωγικοί φορείς με επιστολή που απέστειλε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και τον Γ.Γ. Λιμένων καιΛιμενικής Πολιτικής. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο.

Aξίζει να σημειώσουμε ότι στο λιμάνι του Πειραιά είναι εγκλωβισμένα 36 πλοία και 46.000 κοντέινερ λόγω απεργίας στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) που ελέγχεται κατά 100% από την κινεζική Cosco.

Αναλυτικά η επιστολή: 

Εκφράζοντας την από κοινού ανησυχία 22 παραγωγικών φορέων της εγχώριας επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με την επισυναπτόμενη λίστα συμμετεχόντων στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την 1 Νοεμβρίου στο ΕΒΕΠ, αναφορικά με το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει μετά την 6ημερη απεργία στο εμπορικό λιμάνι, αλλά κυρίως από την ήδη εξαγγελθείσα απεργιακή κινητοποίηση, ενός εκ των δύο σωματείων εργαζομένων στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, εκ νέου από την Παρασκευή 5/11/21, επιθυμούμε να επισημάνουμε τα εξής:

Ήδη μέχρι σήμερα 2/11/21 έχει προκύψει μεγάλη αναστάτωση στα δρομολόγια και τις αφίξεις πολλών πλοίων, με τον κίνδυνο να προκληθούν σημαντικές ελλείψεις σε προϊόντα, πρώτες ύλες, καθώς και αυξημένα κόστη που πλήττουν τις εισαγωγές, τον ευαίσθητο τομέα των εξαγωγών, τις μεταφορές και δεκάδες σχετιζόμενα επαγγέλματα και υπηρεσίες.

Αρκετά δρομολόγια πλοίων παρέκαμψαν το λιμάνι του Πειραιά, εκφορτώνοντας τα εμπορευματοκιβώτια σε άλλα λιμάνια της Μεσογείου.

Ο χρόνος ομαλοποίησης της διαμορφωμένης πιά κατάστασης υπολογίζεται σε τρεις εβδομάδες με ορατό τον κίνδυνο να εξαιρεθεί ο Πειραιάς από τη ρότα αρκετών δρομολογίων, αν το λιμάνι ξανακλείσει, και μάλιστα εις όφελος άλλων ευρωπαϊκών
λιμένων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι, το μεγαλύτερο μέρος των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στην ΣΕΠ ΑΕ και συγκεκριμένα τα 4 από τα 5 που αξίωσαν, αλλά κυρίως τα θέματα Υγείας και Ασφάλειας, έχουν γίνει αποδεκτά, ευελπιστούμε ότι θα αποφευχθούν περαιτέρω αχρείαστες ενέργειες, που θα βλάψουν σοβαρά την απρόσκοπτη λειτουργία του λιμανιού και κατά συνέπεια την εθνική οικονομία, την εγχώρια αγορά, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.

Οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που είναι τα εξιλαστήρια θύματα και κινδυνεύουν να καταλήξουν σε παράπλευρες απώλειες αυτής της διαμάχης, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να ανακαλέσουν τα εξώδικα, να αναστείλουν νέες κινητοποιήσεις και να επιλέξουν να συνεχίσουν τον διάλογο σε συνθήκες εργασιακής ειρήνης.

Σε κάθε περίπτωση, και οι 22 παραγωγικοί φορείς προσβλέπουμε στις λύσεις που θα προκύψουν από ένα ειλικρινή και αποτελεσματικό διάλογο, που ήδη ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Υπουργείου σας, αλλά με τις πύλες του λιμανιού, ανοιχτές προς όφελος όλων.

Σεβόμενοι μάλιστα απόλυτα το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα στην απεργία, αλλά και στη διαφύλαξη του δικαιώματος στην εργασία, αναμένουμε από τη πλευρά των ιδιωτών εργοδοτών και των εργαζομένων να σηκώσουν το βάρος των ευθυνών που τους αναλογούν πριν αποφασίσουν ακραία και καταστροφικά.

Απευθύνουμε τελευταία έκκληση στα εμπλεκόμενα μέρη να εμπιστευτούν τη Πολιτεία, αλλά και εμάς τους θεσμοθετημένους φορείς, ώστε όλοι μαζί να συμπορευτούμε και να υποστηριχθούμε, πριν οδηγηθούμε σε ανεπιθύμητες εντάσεις και μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

Οι φορείς

1. ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

2. ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

3. NΑΥΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

4. ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

5. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

6. ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΈΝΩΣΗ

7. ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ (HEMEXPO)

8. ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΈΝΩΣΗ (WIMA)

9. ΈΝΩΣΗ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ

10. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ ΚΑΙ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΩΝ
ΠΛΟΙΩΝ «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»

11. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ LOGISTICS

12. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

13. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ

14. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ – ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ

15. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

16. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΩΝ – ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ –
ΑΘΗΝΩΝ.

17. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤ/ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ
ΖΩΝΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

18. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

19. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

20. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

21. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

22. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΜΟΡΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα