26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Eρευνα Eurobank: Ο πληθωρισμός καλπάζει, οι επιχειρήσεις αναστενάζουν

από fimotro

Αυξήσεις άνω του 10% στη μισή ελληνική αγορά και αλλεπάλληλα σοκ στην οικονομία, τα οποία μας έχουν οδηγήσει σε πληθωρισμό που αντέχει.
Το πώς έχουν επηρεαστεί οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και γιατί στην Ελλάδα ο πληθωρισμός είναι μεγαλύτερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζονται σε μελέτη με τίτλο «Η έξαρση του πληθωρισμού και μία έρευνα κόστους επιχειρήσεων», που εξέδωσε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank. Στα συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρεται ότι, από τις αρχές του 2021 και με μεγαλύτερη ένταση εντός του 2022, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατακόρυφα στις ανεπτυγμένες οικονομίες κι έφτασε σε επίπεδα που δεν είχαν παρουσιαστεί για δεκαετίες. Ως αίτια εντοπίζονται τα αλλεπάλληλα σοκ που γνώρισε η παγκόσμια οικονομία από το 2020. Το αρνητικό σοκ από την πανδημία στην προσφορά και τη ζήτηση υπηρεσιών, το θετικό σοκ από την πλευρά της ζήτησης μετά το άνοιγμα των οικονομιών, το σοκ από την πλευρά της προσφοράς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ενας παράγοντας όμως εξίσου σημαντικός ήταν η επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική.
Για Ελλάδα

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι εάν οι πιέσεις παραμείνουν έντονες τους επόμενους μήνες και στο βαθμό που αυτές ενσωματωθούν στις προσδοκίες, θα μεταφραστούν σε πιέσεις στην αγορά εργασίας και θα αυξηθεί ο κίνδυνος για αμοιβαία ανατροφοδοτούμενες αυξήσεις μισθών και τιμών. Ιδιαίτερη περίπτωση φαίνεται σε ένα βαθμό η χώρα μας, με τη μελέτη να αναφέρει ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τους τελευταίους μήνες «τρέχει» με ρυθμό σημαντικά ταχύτερο του μέσου όρου της ευρωζώνης, με τις πιέσεις να καταγράφονται και στον λεγόμενο «πυρήνα» του πληθωρισμού. Οι λόγοι περιλαμβάνουν την υψηλή εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα, δυσλειτουργίες στις αγορές προϊόντων και ενέργειας, καθώς και την άνω του μέσου όρου της ευρωζώνης τόνωση της εγχώριας ζήτησης με τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης.

Επιχειρήσεις

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης περιλαμβάνεται μία άκρως αποκαλυπτική έρευνα κόστους επιχειρήσεων. Ανάμεσα σε άλλα, ξεχωρίζει ότι το 61% των ερωτηθέντων απάντησε πως το συνολικό κόστος της επιχείρησης αυξήθηκε περισσότερο από 10% εξαιτίας της αύξησης στο κόστος των πρώτων υλών, με μεγαλύτερη επίπτωση στη Μεταποίηση, τις Κατασκευές και το Χονδρικό Εμπόριο. Το 69% των επιχειρήσεων απάντησε ότι η αύξηση του κόστους α’ υλών και ηλεκτρικής ενέργειας έχει επηρεάσει τις πωλήσεις τους. Το 50% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η τελική τιμή του προϊόντος αυξήθηκε περισσότερο από 10% από την αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών και 43% απάντησε αντίστοιχο ποσοστό από την ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης, το 28% απάντησε ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας υπερβαίνει το 10% του συνολικού κόστους της επιχείρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα