Επιστροφή στις απώλειες για τις ευρωπαϊκές αγορές

από Philippos

Δεν κράτησε πολύ το κλίμα ευφορίας στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές, με τα ταμπλό να «κοκκινίζουν» ξανά πριν από το κλείσιμο της Πέμπτης και τους δείκτες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες παρά το ελπιδοφόρο άνοιγμα και την καλή ενδοσυνεδριακή τους πορεία.

Την αλλαγή κλίματος σηματοδότησε η κακή πορεία της Wall Street όπου επικράτησε από νωρίς τα αρνητικά πρόσημα, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να εμφανίζουν σημαντικές απώλειες. Η αισιοδοξία των επενδυτών στην Ευρώπη αποδείχθηκε βραχύβια, με τις ανησυχίες για επικείμενη ύφεση να αναζωπυρώνονται και τη νευρικότητα να κυριαρχεί στα ταμπλό.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αν και κινούταν καταγράφοντας κέρδη στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης έκλεισε με απώλειες 0,97% στις 427,26 μονάδες. Πολύ κακές επιδόσεις για τους κλάδους αυτοκινήτου και τεχνολογίες, με βαριές απώλειες 2,7% και 2,6% αντίστοιχα. Στο «κόκκινο» και ο Eurostoxx 50 που υποχώρησε κατά 1,26% στις 3.823 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες 1,30% στις 13.914,07 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC έχασε 0,95% κλείνοντας στις 6.517,97 μονάδες.

Ο βρετανικός FTSE υποχώρησε 0,37% στις 7.469,28 μονάδες. Σημειώνεται ότι η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε 0,3% το γ’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για συρρίκνωση 0,2%, με αποτέλεσμα να βρίσκεται πλέον στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της G7. Δραματική συρρίκνωση και για το διαθέσιμο εισόδημα των βρετανικών νοικοκυριών που συνέχισε να ακολουθεί την κατιούσα για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο. Τα καλά νέα της ημέρας ήρθαν ωστόσο από τις ΗΠΑ, όπου η τελική επίσημη μέτρηση για το γ΄ τρίμηνο έδειξε ανάπτυξη 3,2%, σημαντικά υψηλότερη από τις δύο προηγούμενες προκαταρκτικές μετρησεις.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1,24% στις 23.813.30 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 διατηρήθηκε αμετάβλητος στις 8.272 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα