26 Απριλίου 2024
26 Απριλίου 2024

Επιστρεπτέα: Ποιες επιχειρήσεις θα επιστρέψουν το σύνολο του κρατικού δανείου

από fimotro

Αναλυτικά οι οδηγίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Τον έλεγχο των επιχειρήσεων που έλαβαν Επιστρεπτέα Προκαταβολή ολοκληρώνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Σε όσες περιπτώσεις διαπιστώσει μη τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων, οι αρχές θα ζητήσουν από τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν το 100% του ποσού που έλαβαν.

Στο στόχαστρο της φορολογικής διοίκησης έχουν μπει οι επιχειρήσεις, που εμφάνισαν μεγάλη μείωση τζίρου ή έχουν υποβάλλει τροποποιητικές δηλώσεις και έλαβαν την κρατική ενίσχυση. Παράλληλα, τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ) θα αποδείξουν ποιες επιχειρήσεις διατήρησαν το προσωπικό όπως προέβλεπε κάθε ένας από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που είχαν λάβει το κρατικό δάνειο στην πρώτο κύκλο θα έπρεπε έως την 31η Οκτωβρίου 2020 να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 31η Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Σε κάθε κύκλο υπήρχε διαφορετική ημερομηνία για τη διατήρηση του προσωπικού. Όμως όσες συμμετείχαν σε περισσότερους κύκλους για παράδειγμα έως και τον έβδομο, υποχρεούνταν να διατηρούν από την 1η Μαρτίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχαν κατά την 1η Μαρτίου 2021, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστρέψουν στο ακέραιο το ποσό που έλαβαν

Σημειώνεται ότι εξαιρούνται από τον έλεγχο του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση οι λύσεις συμβάσεων λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις.

Στις περιπτώσεις λοιπόν που διαπιστωθεί ότι δεν τηρήθηκαν οι ανωτέρω όροι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστρέψουν στο ακέραιο το ποσό που έλαβαν από τις Επιστρεπτέες προκαταβολές χωρίς δηλαδή τις μειώσεις που προβλέπει η νομοθεσία.

Σε ότι αφορά τα δηλωθέντα οικονομικά στοιχεία  θα ελεγχθούν οι πλασματικές μειώσεις τζίρου και όσοι έκαναν τροποποιητικές δηλώσεις προκειμένου να λάβουν το κρατικό δάνειο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ ελέγχεται:

  • το ύψος των ακαθάριστων εσόδων
  • το ύψος του κύκλου εργασιών
  • οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητος – ΚΑΔ

Η φορολογική διοίκηση θα αναρτήσει τα σχετικά ποσά

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθούν και οι τελευταίες αποφάσεις και αμέσως μετά η φορολογική διοίκηση θα αναρτήσει τα σχετικά ποσά στην προσωποποιημένη πληροφόρηση. Συνολικά θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό των 3 δισ. ευρώ (βεβαιωθέν ποσό) σε σύνολο 8,3 δισ. ευρώ που έλαβαν. Από το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν πάντως ότι το εισπράξιμο ποσό περιορίζεται στα 2,3 δισ. ευρώ

Όσοι έλαβαν Επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει να γνωρίζουν ότι το ποσό της ενίσχυσης  δεν επιβαρύνεται με επιτόκιο. Η πρώτη δόση σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 15% στα τέλη Ιουλίου, είτε σε 96 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται επίσης στα τέλη Ιουλίου. Μετά την ανάρτηση των ποσών που πρέπει να επιστρέψει κάθε επιχείρηση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να το αναζητήσουν στο διαδικτυακό τόπο της  ΑΑΔΕ (www.aade.gr) στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή». Εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, παρέχεται η δυνατότητα επιστροφής των παρακάτω ποσοστών της ενίσχυσης:

  • Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
  1. 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 70%, σε σχέση με το 2019, και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
  2. 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και έως 70%, σε σχέση με το 2019, και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
  3. 50% της ενίσχυσης, για τις λοιπές επιχειρήσεις.
  • Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
  1. 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 30%, σε σχέση με τα έσοδα του 2019, και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
  2. 33,3% της ενίσχυσης, για τις λοιπές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα