Επιστολή σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς (πλην της Χρυσής Αυγής) απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της έναρξης της διαδικασίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Παραλήπτες είναι και αρχηγοί κομμάτων που εντός Βουλής εκφράζονται από ευρύτερο συνασπισμό (π.χ. ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος), σχηματισμοί που βρίσκονται εκτός Βουλής (π.χ. το κόμμα που συνέστησε προσφάτως η Κατερίνα Παπακώστα) ή και αρχηγοί που βρίσκονται εκτός Βουλής (όπως ο Γιώργος Παπανδρέου).

Από το περιεχόμενό της γίνεται σαφής η στόχευση του κυβερνώντος κόμματος στο νέο περιεχόμενο του Καταστατικού Χάρτη της χώρας, καθώς ο κ. Τσίπρας εστιάζει στους διακριτούς ρόλους Κράτους-Εκκλησίας, στην τροποποίηση του άρθρου που οδήγησε στον νόμο περί (μη) ευθύνης υπουργών ή στην ενίσχυση του κράτους δικαίου.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και η λήξη της περιόδου των Μνημονίων με τη συμφωνία για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους και την καθαρή έξοδο στις 21 Αυγούστου 2018, έχουν δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τη δημοκρατία, τους κρατικούς θεσμούς, την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

H οκταετία των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής δεν έπληξε μόνο μέρος της οικονομικής μας κυριαρχίας, αλλά απαξίωσε θεσμούς αντιπροσώπευσης και πολιτικούς φορείς, διέρρηξε σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό μας σύστημα, αλλά κλόνισε και την πίστη πολλών εξ’ αυτών στην ίδια τη δημοκρατία.

Τώρα που αφήνουμε πίσω μας αυτή τη σκληρή εποχή, οφείλουμε όλοι χωρίς να παραμερίζουμε τις πολιτικές διαφορές μας, να αναλογιστούμε τι πρέπει να αλλάξουμε για να ξανακερδίσει το πολιτικό μας σύστημα την εμπιστοσύνη των πολιτών και να ενισχύσουμε τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία.

Και κορυφαία πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος που αποτελεί ώριμη απαίτηση και ανάγκη, τόσο της ελληνικής κοινωνίας όσο και του πολιτικού κόσμου.

Η νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος και η επέκταση λαϊκών θεσμών συμμετοχής, οι διακριτοί ρόλοι κράτους και εκκλησίας, η ενίσχυση του κράτους δικαίου, η τροποποίηση της διάταξης για την ποινική ευθύνη των μελών της Κυβέρνησης και η θεσμική θωράκιση της Πολιτείας από τη διαφθορά, η ενίσχυση της προστασίας των κοινών αγαθών, αποτελούν αιτήματα που έχουν πια ωριμάσει στη συνείδηση των πολιτών και άρα μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων.

Η ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού φάσματος, απέναντι στους πολίτες είναι να μη χάσουμε μια ακόμη ευκαιρία να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες και τη βούλησή τους.

Να μην αφήσουμε στις καλένδες της επόμενης πενταετίας, ώριμες αλλαγές στο Σύνταγμά μας, που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και να ενισχύσουν τη δημοκρατική λειτουργία του Πολιτεύματος. Και τούτο είναι εφικτό, αρκεί να επιδείξουμε την ευθύνη να κρατήσουμε τη διαδικασία της αναθεώρησης μακριά από τις σκοπιμότητες και τις δουλείες του βραχέος πολιτικού χρόνου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να σας καλέσω, με συναίσθηση του θεσμικού βάρους του Συντάγματος, να συμβάλετε εποικοδομητικά στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να εκκινήσει στη Βουλή, τις αμέσως επόμενες μέρες, καταθέτοντας τους δικούς της προβληματισμούς, θέσεις και προτάσεις.

Θα ήθελα, τέλος, να σας υπενθυμίσω ότι από τον Ιούλιο του 2016 κατέθεσα συγκεκριμένες θέσεις στο δημόσιο διάλογο.  Στη συνέχεια οι θέσεις αυτές έγιναν μεταξύ άλλων αντικείμενο του εκτεταμένου και συμμετοχικού εθνικού διαλόγου με ευθύνη της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Οι προβληματισμοί και τα συμπεράσματα αυτού του διαλόγου αποτελούν το αντικείμενο του τόμου, υπό τον τίτλο: Έκθεση Δημόσιας Διαβούλευσης για την Συνταγματική Αναθεώρηση, τον οποίο και σας επισυνάπτω στην παρούσα επιστολή, με την ελπίδα ότι αυτά θα ληφθούν υπόψη στις τοποθετήσεις και στις προτάσεις που θα καταθέσετε.

Η επιστολή απευθύνεται στους:

κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρόεδρο Νέας Δημοκρατίας

κα Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρο ΚΙΝΑΛ

κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, Γενικό Γραμματέα ΚΕ Κ.Κ.Ε

κ. Πάνο Καμμένο, Πρόεδρο Ανεξαρτήτων Ελλήνων

κ. Βασίλη Λεβέντη, Πρόεδρο Ένωσης Κεντρώων

κ. Σταύρο Θεοδωράκη, Επικεφαλής του κόμματος ΠΟΤΑΜΙ

κ. Θανάση Θεοχαρόπουλο, Πρόεδρο ΔΗΜΑΡ

κα Κατερίνα Παπακώστα, Πρόεδρο της Νέας Ελληνικής Ορμής

κ. Γιώργο Παπανδρέου, Πρόεδρο ΚΙΔΗΣΟ

κ. Νικόλαο Νικολόπουλο, Πρόεδρο Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα