Επίσκεψη στο ΕΒΕΑ κυβερνητικής αποστολής από τη Μόσχα

από fimotro

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών υποδέχτηκε την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021, πενταμελή κυβερνητική αντιπροσωπεία από τη Μόσχα. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Γιάννης Μπρατάκος, καλωσόρισε τον Υπουργό της Κυβέρνησης και Επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας,      κ. Sergey Cheremin και τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μόσχας, κ.Vladimir Platonov, με τους οποίους συνομίλησε για τους στόχους και τις προτεραιότητες των Επιμελητηρίων των δύο πόλεων, στα πλαίσια της πανδημικής κρίσης, αλλά και της τόνωσης των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων.

Κατά τη διάρκεια της διευρυμένης συνάντησης που ακολούθησε, ο κ. Μπρατάκος απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας τη σημασία της ρωσικής συμμετοχής στον ελληνικό τουρισμό και σε επενδυτικούς τομείς, όπως η ενέργεια, τα ακίνητα και οι τηλεπικοινωνίες. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επεσήμανε ότι «πάνω σε αυτές τις ισχυρές βάσεις, οφείλουμε να επιδιώξουμε σήμερα την περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων», υπογραμμίζοντας ότι η γρήγορη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, το αναμενόμενο άλμα ανάπτυξης 5,9% και η ανοδική πορεία των δεικτών των επενδύσεων, των εξαγωγών, της μεταποίησης και της βιομηχανικής παραγωγής, σε συνδυασμό με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και τις ευνοϊκές για την επιχειρηματικότητα κυβερνητικές παρεμβάσεις, δημιουργούν εξαιρετικές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων της Αθήνας και της Μόσχας.

«Ο τουρισμός είναι ένας τομέας με σημαντικές δυνατότητες, καθώς η Ελλάδα – και ειδικότερα η Αθήνα – παραμένει ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από τη θεαματική ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης, φέτος το καλοκαίρι. Η υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως αυτή που ξεκίνησε στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, το σχέδιο για την αξιοποίηση της Αθηναϊκής Ριβιέρας, – αλλά και

μια σειρά από project αποκρατικοποιήσεων σε τουριστικές περιοχές της χώρας – δημιουργούν νέες ευκαιρίες για στρατηγικές συνεργασίες και επενδύσεις.», σημείωσε ο κ. Μπρατάκος, συμπληρώνοντας ότι: «Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε από κοινού με την κυβέρνηση της Μόσχας και τους επιχειρηματικούς φορείς της πόλης. Για να αναδείξουμε νέα πεδία συνεργασίας. Να δημιουργήσουμε νέους μηχανισμούς πληροφόρησης, δικτύωσης και υποστήριξης των επιχειρηματικών επαφών. Να συμβάλουμε στην υπέρβαση τυχόν εμποδίων. Και να βοηθήσουμε στην εξεύρεση συνεργατών, στην κατανόηση των διαδικασιών εισόδου, αλλά και των επιχειρηματικών πρακτικών, των καταναλωτικών συμπεριφορών σε κάθε αγορά.»

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και υπεύθυνοι για τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, κ.κ.  Κωνσταντίνος Δεριζιώτης και Μιχάλης Κανδαράκης, οι οποίοι και ανέδειξαν τα ζητήματα που ανακύπτουν στις διμερείς εμπορικές επαφές, στους κλάδους που εκπροσωπούν.

 

Ο κ. Μιχάλης Κανδαράκης αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων υψηλής κατασκευαστικής ποιότητας και εξειδίκευσης στην αγορά της Μόσχας, φέρνοντας ως παράδειγμα τον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας, στον οποίον οι Έλληνες κατασκευαστές κοσμημάτων δραστηριοποιούνται στη Ρωσική αγορά, με ιδιαίτερη επιτυχία.

 

Ο κ. Κωνσταντίνος Δεριζιώτης εστίασε στην ελληνορωσική τουριστική συνεργασία, παραθέτοντας τα προβλήματα που παρουσιάζονται, λόγω της πανδημίας Covid-19, και τα οποία έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα, από την ρωσική ομοσπονδία. Επιπλέον, το μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για την συμμετοχή τους σε εκθέσεις στην Ρωσία, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κόστος των θεωρήσεων visa για τους Έλληνες πολίτες, το οποίο παραμένει σαφώς υψηλότερο από αυτό που καταβάλλουν οι Ρώσοι πολίτες για την είσοδό τους στην Ελλάδα, με τον κ. SergeyCheremin να δεσμεύεται ότι θα θέσει το θέμα στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών και στον υπουργό Εξωτερικών, κ. Sergey Lavrov.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα