Επιμένει η Μέρκελ: Λαϊκιστές από Ιταλία και Ισπανία υποκινούν την ανησυχία – Δείχνουμε αλληλεγγύη

από fimotro

Επιμένει στις θέσεις της η Μέρκελ και επιτίθεται κατά όσων εκφράζουν φόβους ότι η Γερμανία θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο στην ΕΕ μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Επιμένει -μονότονα- η Άγνκελα Μέρκελ να λέει «όχι» στην έκδοση κορωνο-ομολόγων, ενώ ισχυρίζεται πως τις ανησυχίες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις διακινούν λαϊκιστές στην Ισπανία και την Ιταλία.

Η Μέρκελ, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με στελέχη του CDU, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, ισχυρίστηκε πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν για το ενδεχόμενο μετά την κρίση να προκύψει μια κυρίαρχη Γερμανία και οι άλλοι να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

Αυτές οι ανησυχίες υποκινούνται εν μέρει από λαϊκιστές κυρίως στην Ιταλία και στην Ισπανία, επισήμανε η Άνγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι η Γερμανία θέλει να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της. Η Καγκελάριος ανέφερε ακόμη ότι το πακέτο βοήθειας των 500 δισεκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει τεθεί σε εφαρμογή έως την 1η Ιουνίου. Η ίδια απέρριψε τα πυρά που δέχεται η χώρα της, ότι δεν επιδεικνύει αρκετή αλληλεγγύη προς τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Κατά την ίδια επικοινωνία, η Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε όμως και στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στην Γερμανία σχετικά με την άρση των περιορισμών της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Η καγκελάριος τόνισε ότι «πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία» προστασίας και χαλάρωσης των μέτρων για τον κορωνοϊό και ζήτησε εγκράτεια και συγκέντρωση, προκειμένου να μην υπάρξει υπερβολική χαλάρωση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων.

Η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να μίλησε ιδιαίτερα επικριτικά τη Δευτέρα, απευθυνόμενη στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, που έσπευσε να άρει τα μέτρα για καταστήματα μεγαλύτερα των 800τ.μ.

Όχι στα κορωνο-ομόλογα, ίσως στην έκδοση κοινού χρέους
Πάντως, η καγκελάριος της Γερμανίας τη Δευτέρα, άφησε να εννοηθεί πως κατά την τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης ενδεχομένως και να βρεθεί λύση αναφορικά με την οικονομική απάντηση της ΕΕ στην κρίση του κορωνοϊού. Ερωτηθείσα εάν υποστηρίζει τις προτάσεις για τη στήριξη των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία όπως η Ιταλία και η Ισπανία μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού και την έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων, η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι το άρθρο της συνθήκης της Ε.Ε. ήδη επιτρέπει μια τέτοια κίνηση και ότι έχει χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκού προγράμματος ημι-απασχόλησης.

«Μπορώ να φανταστώ να χρησιμοποιούνται τέτοια εργαλεία. Γενικότερα, αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι η Γερμανία όχι μόνο θέλει να ενεργήσει με αλληλεγγύη, αλλά θα το πράξει κιόλας», επισήμανε στο πλαίσιο συνεδρίου στο Βερολίνο. Παρ’ όλα αυτά, η Γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε ότι η έμπρακτη αλληλεγγύη θα πρέπει να γίνει εντός των κανονισμών που υπαγορεύουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες, επαναλαμβάνοντας ότι η ευημερία της Γερμανίας εξαρτάται από την ευημερία των Ευρωπαίων εταίρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα