Επίδομα θέρμανσης – Δικαιούχοι και κριτήρια

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Αλλάζει το σύστημα καταβολής του επιδόματος θέρμανσης. Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, το επίδομα θέρμανσης θα δίνεται στους δικαιούχους ανάλογα με την περιοχή στην οποία κατοικούν και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σ’ αυτή και όχι με βάση τις προυπάρχουσες γεωγραφικές ζώνες.

Γράφει ο Γιάννης Αντωνιάδης 
Οικονομολόγος 
Παράλληλα, επίδομα θέρμανσης θα δικαιούνται και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, υγραέριο ενώ για όσους κάνουν χρήση ξύλου θα καταβάλλεται μόνο σε περιοχές κάτω από 2.500 κατοίκους.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Σκυλακάκη, το νέο σύστημα προβλέπει διατήρηση του ελάχιστου επιδόματος ύψους 80€. Ωστοσο το ποσό θα αυξάνεται ανάλογα με τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Δηλαδή κάθε περιοχή θα έχει και ένα συντελεστή – βαθμοημέρες- για τον καθορισμό του επιδόματος.
Μέσω ενός αλγόριθμου (θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση) θα καθορίζεται το συνολικό ποσό του επιδόματος, το οποίο μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 700€, έναντι του υψηλότερου ποσού που ήταν έως τώρα και το οποίο ανερχόταν στα 350€.
Καθοριστική στη διαμόρφωση του νέου συστήματος ήταν η συμβουλή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) η οποία μελέτησε τις θερμαντικες ανάγκες σε περισσότερους από 13.000 οικισμούς της Ελλάδος. Έτσι οι ορεινές περιοχές (χωριά, πολεις) θα δικαιούνται υψηλότερη επιδότηση ανεξάρτητα αν βρίσκονται π.χ στην Κρήτη ή την Πελοπόννησο.
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης παραμένουν τα ίδια και ειναι:
– Εισόδημα: ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000€ για άγαμο ή χήρο/χήρα ή σε διάσταση και 20.000€ για έγγαμο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφωνούν συμβίωσης. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 2.000€ για κάθε παιδί. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανερχεται σε 22.000€ κ προσαυξάνεται κατά 2.000€ γιά κάθε παιδί.
– Ακίνητη περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000€ γιά τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάση και το ποσό των 250.000€ για τους εγγαμους ή μέρη του συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Δικαιούχοι του φετινού επιδόματος θέρμανσης το οποίο θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο, θα είναι και όσοι χρησιμοποιούν εναλλακτικά μέσα, όπως υγραέριο, φυσικό αέριο. Όσοι κάνουν χρήση καυσόξυλων εξετάζεται να αφορά περιοχές με λιγότερους των 2.500 κατοίκων και υπό την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα μικροσωματιδίων από την καύση τους. Εκτός επιδόματος θέρμανσης θα είναι όσοι χρησιμοποιούν ρεύμα για την θέρμανση (ηλεκτρικά καλοριφέρ, a/c κτλ), καθώς τα ευάλωτα νοικοκυριά καλύπτονται από το κοινωνικό τιμολόγιο.
Μπορεί η καταβολή επιδόματος θέρμανσης να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, όμως οι αγορές οι οποίες πρέπει να είναι διπλάσιας αξίας από το επίδομα, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως και τον Απρίλιο του 2021.
Η πλατφόρμα γιά το επίδομα θέρμανσης θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα προκειμένου οι δικαιούχοι να συμπληρώνουν τον αριθμό τιμολογίου και το ΑΦΜ του προμηθευτή. Στην περίπτωση αγοράς καυσόξυλων προϋπόθεση είναι ηλεκτρονική πληρωμή ώστε στη συνέχεια να καταχωρηθεί το τιμολόγιο στο σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα