ΕΟΔΥ: Παραχωρεί 1.000 γρήγορα τεστ για τον HIV στον Δήμο Αθηναίων

από fimotro

Χίλια Rapid HIV Test για την ανίχνευση του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας που προκαλεί τη νόσο του AIDS θα διαθέσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στον Δήμο Αθηναίων.

Με στόχο τη διαμόρφωση κοινού μετώπου στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και την ανάπτυξη και ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας των δύο πλευρών ο ΕΟΔΥ και ο Δήμος Αθηναίων υιοθετούν από κοινού πλαίσιο συνεργασίας για τον έλεγχο του γενικού πληθυσμού για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, τόνισε τη σημασία της συγκεκριμένης συνεργασίας:

«Από την πλευρά του ο ΕΟΔΥ θα παρέχει ρόλο συμβουλευτικό και παράλληλα εκπαιδευτικό στο προσωπικό των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Αθηναίων ενώ ο Δήμος Αθηναίων θα διαθέσει το επιστημονικό προσωπικό και τον χώρο των (6) δημοτικών ιατρείων. Η συνεργασία αυτή είναι μείζονος σημασίας για τους πολίτες της Αθήνας καθώς θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες»,όπως είπε.

Η διαδικασία του HIV Testing θα διενεργείται από επαγγελματίες υγείας [Ιατρούς Νοσηλευτές κλπ] των Δημοτικών Ιατρείων στο χώρο των Δημοτικών Ιατρείων ή σε ειδικά διαμορφωμένους εξωτερικούς χώρους με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων στα πλαίσια Δράσεων στην Κοινότητα με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών της Αθήνας. Επιστημονικά στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας θα αναλάβουν την εκπαίδευση του προσωπικού των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Αθηναίων με την παροχή εξειδικευμένων σεμιναρίων.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σημειώνει πως θωρακίζονται περαιτέρω οι κάτοικοι της Αθήνας: «Με τη σφραγίδα αυτής της νέας συνεργασίας με τον ΕΟΔΥ, δημιουργούμε μια πρόσθετη «ασπίδα» προστασίας για τους δημότες, προλαμβάνοντας σοβαρές νόσους όπως το AIDS. Ευχαριστούμε τον ΕΟΔΥ για τη σταθερή συνεργασία που φέρνει αποτελέσματα».

Κοινές δράσεις μεταξύ ΕΟΔΥ και Δήμου Αθηναίων
Ο ΕΟΔΥ και ο Δήμος Αθηναίων με την υπογραφή του συγκεκριμένου Μνημονίου Συνεργασίας προχωράνε μαζί με γνώμονα την ανάπτυξη κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων και τη μεταφορά τεχνογνωσίας εφαρμόζοντας τις ρυθμίσεις της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων στις επιμέρους δράσεις τους.

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΕΟΔΥ για τα Μη Μεταδοτικά Σπύρος Σαπουνάς, τονίζει πως η δράση αυτή έρχεται να συμπληρώσει μια μεγάλη ανάγκη.

«Την ανάγκη της δωρεάν ανώνυμης εξέτασης για την ανίχνευση του ιού HIV. Στο παρελθόν υπήρξαν παρόμοιες πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών θα προσπαθήσουμε να τις εντατικοποιήσουμε. Στον ΕΟΔΥ σκοπεύουμε να εξαντλήσουμε τις δυνάμεις μας προς αυτήν κατεύθυνση, προκειμένου όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας και νομικού στάτους να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εξέταση για τον ιό HIV».

Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:
• Ανάπτυξη κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων και μεταφορά τεχνογνωσίας.
• Διοργάνωση από κοινού επιστημονικών ή ερευνητικών δραστηριοτήτων (λ.χ. συνεδρίων, ημερίδων, εκδηλώσεων).
• Υποβολή ερευνητικών προτάσεων χρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών (Ευρωπαϊκών και Ελληνικών) προγραμμάτων.
• Κάθε άλλη επιστημονική ή/και ερευνητική δραστηριότητα που αποβλέπει στο κοινό όφελος και συναποφασίζεται από τους εταίρους.

Ο Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Δημοτικών Ιατρείων Μανόλης Καλαμπόκας, αναφέρει:
«Τα δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, αποδεικνύουν έμπρακτα τη σημαντική συμβολή τους στη δημόσια υγεία, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τον ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα