Ένα βήμα πριν την οριστική συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα

από fimotro

Ο Bloomberg αποκαλύπτει ότι η Βρετανία βρίσκεται κοντά στην απόφαση – Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού

Η Ελλάδα και η Βρετανία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γράφει το πρακτορείο Bloomberg: Σε εκτενές δημοσίευμά του αναφέρει  ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται σε συζητήσεις για διευθέτηση που θα άναβε το πράσινο φως για την επιστροφή των Γλυπτών στην πατρίδα τους στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το ρεπορτάζ, μια ενδεχόμενη συμφωνία θα μπορούσε να προβλέπει την αποστολή μέρους των Γλυπτών – για πολλά χρόνια – στην Αθήνα.

Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα μπορούσε να δανείσει άλλα ιστορικής αξίας αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ την ίδια στιγμή το Λονδίνο θα μπορούσε να εξασφαλίσει αντίγραφα των Μαρμάρων.

Όπως γράφει το Bloomberg, οι μαραθώνιες συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως η τελική συμφωνία δεν έχει ακόμη υπογραφεί. Περίπλοκο είναι, δε, το ζήτημα της μετακίνησης των Γλυπτών.

Η συμφωνία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με εκείνη που υπογράφηκε, την περασμένη χρονιά, με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, βάσει της οποίας η Ελλάδα έλαβε πίσω 161 έργα τέχνης.

Διαψεύδει το υπουργείο Πολιτισμού

Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία θα προβλέπει ένα μέρος των Γλυπτών να αποστέλλεται από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα εκ περιτροπής σταδιακά. Σε αντάλλαγμα, το Μουσείο της Ακρόπολης θα μπορούσε να δανείζει άλλα αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο ενώ η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει και γύψινα αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα