Εφορία: Αυξάνονται οι οφειλέτες με χρέη έως και 500 ευρώ

από fimotro

Περισσότεροι από 1,5 εκατ.ο φορολογούμενοι χρωστούν στην Εφορία από 50 έως 500 ευρώ

Δυσκολίες στην πληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά αφήνοντας απλήρωτους φόρους, που δεν ξεπερνούν όμως τα 500 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, που επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι εμφανίζονται να χρωστούν στην Εφορία από 50 έως 500 ευρώ.

Μάλιστα, στην κατηγορία καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση οφειλετών σε διάστημα ενός έτους. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι που χρωστούν από 50 έως 500 ευρώ αυξήθηκαν κατά 265.153 άτομα. Στα τέλη Απριλίου, ο αριθμός τους έφθασε στα 1.532.349 άτομα σε σύνολο 3.944.665 οφειλετών, όταν τον Απρίλιο του 2021 ανέρχονταν σε 1.267.196. Οι οφειλέτες της κατηγορίας αυτής χρωστούν συνολικά 309 εκατ. ευρώ, ενώ στην απέναντι όχθη βρίσκονται 8.827 φορολογούμενοι οι οποίοι χρωστούν 89,856 δισ. ευρώ ή το 80% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τον καθένα να χρωστάει κατά μέσο όρο πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Αύξηση των οφειλετών διαπιστώνεται και στις υπόλοιπες κατηγορίες οφειλής, με εξαίρεση αυτή που περιλαμβάνει χρέη μέχρι 50 ευρώ, στην οποία ο αριθμός των οφειλετών περιορίστηκε κατά 296.923 πρόσωπα. Στη μείωση αυτή συνέβαλε κυρίως η περιοδική διαγραφή βεβαιωμένων ανείσπρακτων οφειλών νομικών προσώπων ή τρίτων με εισπρακτέο υπόλοιπο ανά βασική οφειλή μικρότερο του 1 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ποσοστό 22,6% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που αντιστοιχεί σε 25,4 δισ. ευρώ, αφορά σε οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης. Κατά συνέπεια το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή το συνολικό υπόλοιπο μετά την αφαίρεση του ανεπίδεκτου είσπραξης υπολοίπου ανέρχεται την 1/5/2022 στα 87,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,3 δις ευρώ σε ετήσια βάση.

Εξετάζοντας την ποιοτική διάρθρωση του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου διαπιστώνεται ότι μόνο το 51,3% αυτού, που αντιστοιχεί σε 44,7 δισ. ευρώ, πηγάζει από φορολογικές οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κτλ.). Το υπόλοιπο των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από άλλες κατηγορίες οφειλής, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό είσπραξης.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε αυτές περιλαμβάνονται τα πρόστιμα (φορολογικά και μη φορολογικά) τα οποία αποτελούν το 28,1% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, καθώς αγγίζουν τα 24,5 δισ. ευρώ και οι μη φορολογικές οφειλές (καταπτώσεις εγγυήσεων, δικαστικά έξοδα, καταλογισμοί κτλ.), οι οποίες αποτελούν το 20,6% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 17,9 δισ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι 8,9 δισ. ευρώ από τις φορολογικές οφειλές πηγάζουν από αφερέγγυους οφειλέτες και 9,4 δισ.ευρώ αφορούν σε οφειλές με λήξη δόσεων πέραν της τελευταίας δεκαετίας, απομένουν 26,4 δισ.ευρώ οφειλών από τις οποίες, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, πηγάζει άνω του 90% των εισπράξεων.

Με άλλα λόγια το σύνολο σχεδόν των εισπράξεων προέρχεται από μόλις το 30,3% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που ισοδυναμεί με το 23,5% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα