ΕΕ: Κοινή επιστολή 5 χωρών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

από fimotro

Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Πολωνίας εστάλη μια κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου. Οι σχετικές συζητήσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης 11 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου Ενέργειας, και ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο, σε πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας.

Τα δύο βασικά σημεία της επιστολής που βασίζονται στην πρόταση την οποία υπέβαλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Μάρτιο στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι τα εξής:

Η επιβολή ενός πλαφόν στην αγορά χονδρικής του φυσικού αερίου.
Μέσα από έναν ευρωπαϊκό Κανονισμό, να προσδιοριστεί ένας νέος δείκτης με τον οποίον θα συνδέεται η τιμή του φυσικού αερίου στα μακροχρόνια συμβόλαια.
Για το θέμα αυτό, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κοινή επιστολή που στείλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους άλλους τέσσερις ομολόγους μου αποτελεί ένα ουσιαστικό, θετικό βήμα στην προσπάθεια της Ευρώπης να αντιμετωπίσει από κοινού την ενεργειακή κρίση. Η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει κατατεθεί από τον Μάρτιο στην Πρόεδρο της Κομισιόν, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης. Είμαι αισιόδοξος ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έγκαιρα, ώστε η Ενωμένη Ευρώπη να στηρίξει αποφασιστικά τους πολίτες της ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται».

Στην επιστολή των πέντε υπουργών επισημαίνεται πως έχουν εντοπίσει μια σειρά από μέτρα που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και θα αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση. Σε αυτά περιλαμβάνονται έξι πρωτοβουλίες και συγκεκριμένα η λειτουργία της κοινής πλατφόρμας προμηθειών από τα κράτη – μέλη, το γέμισμα των αποθηκών φυσικού αερίου μέσω των κοινών προμηθειών, η ενεργειακή διπλωματία και οι διαπραγματεύσεις για καλύτερες τιμές με τους «αξιόπιστους εταίρους», η ανάπτυξη ενός νέου δείκτη τιμών στο LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), η μείωση της κατανάλωσης και η επιτάχυνση στην κατασκευή νέων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) με μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, οι πέντε υπουργοί θεωρούν πως χρειάζονται παρεμβάσεις για να λειτουργήσει καλύτερα η αγορά φυσικού αερίου και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει δύο λύσεις: Πρώτον, να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από το δείκτη TTF με νομοθετική ή ρυθμιστική παρέμβαση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Γι’ αυτή τη λύση, όπως παραδέχονται και οι πέντε υπουργοί, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην Ε.Ε. για τη νομική δυνατότητα και τις επιπτώσεις στις αγορές. Δεύτερον, να εξεταστεί η δυνατότητα επιβολής ενός πλαφόν ή ενός εύρους τιμών (ενός διαδρόμου) στην αγορά χονδρικής στο φυσικό αέριο. Και για αυτή τη λύση έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις από κράτη – μέλη που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα