Δύο νέα μεταλλαγμένα στελέχη στην Αττική

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News

Εξετάζεται εάν είναι ανθεκτικά στο εμβόλιο

Δύο νέα μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίστηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αττική, το οποία φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικά στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Όπως μετέδωσε το OPEN, και τα δύο στελέχη περιέχουν την ίδια μετάλλαξη, η οποία περιλαμβάνεται στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Αυτή ακριβώς είναι και η μετάλλαξη που προβληματίζει τους επιστήμονες, καθώς φαίνεται πως την καθιστά πιο ανθεκτική στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Οι ειδικοί είναι εξόχως προβληματισμένοι για το βρετανικό στέλεχος. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα συνολικά πάνω από 1.600 κρούσματα αυτής της μετάλλαξης. «Σε ορισμένες περιοχές η μετάλλαξη έχει επικρατήσει στο 90%, σε άλλες περιοχές από το 40% πριν μια εβδομάδα τώρα είναι στο 60%», τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Στην Αττική όπου και παρουσιάζεται το εντονότερο πρόβλημα, το 70% περίπου των κρουσμάτων είναι με το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης», τόνισε από την πλευρά του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Εξήγησε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι η κυριαρχία των μεταλλάξεων στα κρούσματα είναι η μία από τις τρεις αιτίες για την επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα μας. Οι άλλες δύο αιτίες είναι η κόπωση των πολιτών που οδηγεί σε μη τήρηση των μέτρων και οι καιρικές συνθήκες καθώς όπως και στη γρίπη, τον Φεβρουάριο και τον μισό Μάρτιο εμφανίζονται πάντα τα περισσότερα κρούσματα.

Τρόμο προκαλεί και η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και περιέχει τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.Ο ιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης τόνισε ότι οι μεταλλάξεις θα πολλαπλασιάζονται «σαν τις κατσαρίδες» και θα συνδυάζονται μεταξύ τους «για να βγαίνει το χειρότερο» το οποίο όπως εξήγησε είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη μετάδοση του ιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα