Δραματική η κατάσταση στην Τουρκία με την λίρα

από fimotro

Πτώση άνω του 1,5% έναντι του δολαρίου καταγράφει η τουρκική λίρα, σημειώνοντας νέο χαμηλό-ρεκόρ, με τους επενδυτές να «ζυγίζουν» την επίπτωση των μέτρων που λαμβάνουν οι τουρκικές αρχές λόγω της αστάθειας στην αγορά.

Το τουρκικό νόμισμα υποχωρούσε προ ολίγου κατά 1,7% έναντι του δολαρίου, στο νέο ιστορικό χαμηλό των 7,35 λιρών ανά δολάριο, από 7,225 λίρες στο κλείσιμο της Πέμπτης. Το Reuters σημειώνει πως από την αρχή το έτους, το νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 19% έναντι του δολαρίου.

Χθες Πέμπτη, οι αρμόδιες αρχές της τουρκικής αγοράς πραγματοποίησαν συνάντηση με ανώτατους τραπεζίτες, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις καθώς και την πολιτική επί των επιπλέον εργαλείων ρευστότητας που δημιουργήθηκαν για να περιοριστεί η οικονομική επίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη της κεντρικής τράπεζας, της αρμόδιας αρχής της αγοράς και τραπεζικά στελέχη.

Έξι πηγές δήλωσαν στο Reuters πως ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Murat Uysal, έδειξε ξεκάθαρα πως τα κόστη χρηματοδότησης θα αυξηθούν, χωρίς ωστόσο να λέει κατά πόσο. Συγκεκριμένα, οι τραπεζίτες έμειναν με την εντύπωση πως τα σχεδιαζόμενα μέτρα πολιτικής θα αυξήσουν τα επιτόκια και την ισοτιμία της λίρας ώστε να επανέλθει η σταθερότητα.

Σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας είπε πως μειώνει στο ήμισυ τα όρια ρευστότητας των primary dealers στις πράξεις ανοικτής αγοράς, μειώνοντας ουσιαστικά την παροχή φθηνής χρηματοδότησης.

Σε σημείωμά της η Goldman Sachs ανέφερε πως κατά το παρελθόν, η κεντρική τράπεζα είχε μεταφέρει προσωρινά τη χρηματοδότηση σε ένα «παράθυρο» overnight, μετά από μια παρόμοια ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα διατήρησε το επιτόκιό της στο 8,25% στην τελευταία συνεδρίασή της, επικαλούμενη ανοδικές πιέσεις στους δείκτες του πληθωρισμού. Οι traders στην αγορά χρήματος αυξάνουν τώρα τα στοιχήματά τους πως η κεντρική τράπεζα σύντομα θα αυξήσει τα επιτόκια, παρά τις πιέσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για φθηνό χρήμα.

Αλλάζει ο τραπεζικός κανόνας για τις πιστώσεις

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το Bloomberg, η τραπεζική αρχή της Τουρκίας (BDDK) συμφώνησε να αναθεωρήσει έναν κανόνα που στόχο είχε να αναγκάσει τις τράπεζες να ενισχύσουν τις πιστώσεις.

Η αναθεώρηση του κανόνα για τον δείκτη των στοιχείων ενεργητικού θα ευθυγραμμίζονταν με τα αιτήματα των τραπεζών, ανέφεραν πηγές στο πρακτορείο. Ο συγκεκριμένος κανόνας επιβλήθηκε φέτος προκειμένου να αναγκαστούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αυξήσουν τον δανεισμό, τις αγορές κρατικών ομολόγων και να προβούν σε συναλλαγές swap με την κεντρική τράπεζα. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επιβάλλει πρόστιμα στις τράπεζες που δεν τηρούσαν δείκτη στοιχείων ενεργητικού τουλάχιστον 100%.

Η αναθεώρηση θα σηματοδοτήσει το τέλος της πίεσης των τουρκικών αρχών για αύξηση των δανείων, σημείωσαν οι πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα