Διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη – Ο Δένδιας δεν υπέκυψε στον εκβιασμό

από fimotro

Ακυρώθηκε η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τρίπολη

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είχε προγραμματίσει ταξίδι στην Ανατολική Λιβύη όπου θα είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (Aguila Saleh Issa), καθώς και με άλλους Λίβυους αξιωματούχους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ένα ταξίδι ιδιαίτερης σημασίας σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία , με την Αθήνα να αναζητά έντιμους και αξιόπιστους συνομιλητές απέναντι και στην προσπάθεια της Τουρκίας. Ωστόσο μετά από αίτημα ενέταξε στο πρόγραμμα επίσκεψη στην Τρίπολη και συνάντηση με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι,με την προϋπόθεση να μην υπάρξει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Νάιλα Αλ Μανγκούς που υπέγραψε τα μνημόνια με την Τουρκία.

Ο κ. Δένδιας, ξεκαθάρισε, ωστόσο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να δει κανέναν από την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης της οποίας η θητεία έχει λήξει και για την Αθήνα – όπως και για σειρά άλλων χωρών – δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράφει συμφωνίες όπως το νέο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Θέση την οποία υιοθετεί και η Αίγυπτος με την οποία η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται απόλυτα στο συγκεκριμένο θέμα.

Δεδομένων αυτών ο Δένδιας μόλις πληροφορήθηκε την παρουσία της Μάνγκους στο αεροδρόμιο αποφάσισε άμεση αναχώρηση για Βεγγάζη χωρίς καν να κατέβει από το κυβερνητικό αεροσκάφος.

Η παρουσία της Μάνγκους θεωρήθηκε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές φάουλ καθώς και μια απόπειρα της προσωρινής κυβέρνηση να εκβιάσει καταστάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα