Δημόσια «κόντρα» Νάνσι Φέζερ – Σουλεϊμάν Σοϊλού για τις τουρκικές επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ

από Philippos

Απηχώντας τις θέσεις όχι μόνο του Βερολίνου, αλλά και των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γαλλίας, η γερμανίδα ΥΠΕΣ διεμήνυσε ότι πρέπει να υπάρχει «αναλογική αντίδραση» σε τρομοκρατικές επιθέσεις, προκαλώντας τον εκνευρισμό του Σοϊλού. Ο διάλογος είναι ενδεικτικός.

Δημόσια αντιπαράθεση της γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ με τον τούρκο ομόλογό της Σουλεϊμάν Σοϊλού σημειώθηκε πριν από λίγο στην Άγκυρα, με αντικείμενο τις τουρκικές επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ (επιχείρηση «Γαμψό ξίφος») όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.

Απηχώντας τις θέσεις όχι μόνο του Βερολίνου, αλλά και των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γαλλίας, η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών διεμήνυσε ότι πρέπει να υπάρχει «αναλογική αντίδραση» σε τρομοκρατικές επιθέσεις, προκαλώντας τον εκνευρισμό του Σοϊλού.

Η στιχομυθία των δύο αξιωματούχων είναι ενδεικτική:
Ν. ΦΕΖΕΡ-YΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ:

«Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με μεγάλη κατανόηση. Λόγω της κατάστασης που βρίσκεται. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλα αυτά τα θέματα είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψη η αναλογικότητα των μέτρων που λαμβάνονται και των ενεργειών που έχουν ληφθεί και η προστασία των αμάχων είναι απαραίτητη. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να είμαστε ευαισθητοποιημένοι, ιδίως όσον αφορά τη μη κλιμάκωση της βίας».

ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ ΣΟΪΛΟΥ-ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ:

«Σήμερα κηδεύουμε ένα παιδί μας και ένας δάσκαλός μας. Στην οδό Ιστικλάλ δολοφονήθηκαν αθώοι πολίτες. Σε αυτούς τους ανθρώπους δεν υπήρξε καμία αναλογικότητα Ξεσηκώθηκε όλος ο κόσμος επειδή έπεσαν δυο βόμβες στην Ουκρανία. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχωρίζονται ανάλογα την εθνικότητα, το θρήσκευμα και τις περιοχές που ζουν».

Ν. ΦΕΖΕΡ-YΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ:

«Θέλω να απαντήσω και σε αυτή την ερώτηση. Φυσικά, όπως είπα και πριν, εμείς ως Γερμανία είμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία. Συμμεριζόμαστε τα αισθήματα των θυμάτων και των συγγενών τους αυτών των τρομοκρατικών επιθέσεων και θα θέλαμε να επαναλάβουμε τα συλλυπητήριά μας. Συμμεριστήκαμε αυτή τη στάση εναντίον της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, στεκόμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και είμαστε δίπλα στην Τουρκία. Αλλά ταυτόχρονα, αυτή η αντίδραση πρέπει να είναι ανάλογη με τις αντιδράσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα. Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σύμφωνες με το δίκαιο των εθνών και στις οποίες προστατεύονται οι πολίτες. Φυσικά, το επισημαίνουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα