Δεσμεύσεις Λιβανού για αποζημιώσεις σε θερμοκήπια

από fimotro

Με βάση τα μοντέλα καταβολής αποζημιώσεων σε άλλους αγρότες, η κυβέρνηση προτίθεται να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες θερμοκηπίων στον Μαραθώνα για τις ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία. Αυτό προέκυψε από την επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπ. Λιβανού σήμερα, στην περιοχή και τη συνάντηση που είχαν, παρουσία βουλευτών και αυτοδιοικητικών, με αγρότες.

Το πρόβλημα, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κ. Αλέκος Βάρσος είπε ότι το 99% των θερμοκηπιακών καλλιεργειών δεν είναι ασφαλισμένες, ενώ μόνο ο καθαρισμός των θερμοκηπίων από τα συντρίμμια, μπορεί να στοιχίσει ακόμα και 10.000 ευρώ.

«Όσοι από τους παραγωγούς είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, θα αποζημιωθούν κανονικά και γρήγορα. Για τους υπόλοιπους, αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και με τρόπο δίκαιο προς τους ασφαλισμένους- διότι αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη στη λειτουργία του κράτους- είναι να αναζητήσουμε άλλους τρόπους για να στηρίξουμε τους παραγωγούς», επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Σπ. Λιβανός.

Προς την κατεύθυνση αυτή ανέφερε ότι θα ληφθούν υπ’ όψιν τα μοντέλα που έχουν δημιουργηθεί σε προηγούμενες φυσικές καταστροφές και ανακοίνωσε την σύσταση ειδικής Επιτροπής από τον ΕΛΓΑ και την Περιφέρεια για την παραλαβή των δηλώσεων από πληγέντες παραγωγούς. «Όπως κάναμε και με τις άλλες καταστροφές, στις οποίες το κράτος κινήθηκε με πρωτοφανή ταχύτητα, θα κάνουμε και τώρα», διαβεβαίωσε και κάλεσε τους παραγωγούς να αξιοποιήσουν «τα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΠΑΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συγκυριακά και μακροχρόνια προβλήματα και να βελτιώσουν τις εκμεταλλεύσεις τους».

Μ. Βορίδης: «Υποχρεωτική η ασφάλιση με βάση την κλιματική κρίση»

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, σημείωσε ότι «βαίνουμε σε καλό δρόμο». Ζήτησε να αντιμετωπισθούν με επιείκεια οι ανασφάλιστοι, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι τα καιρικά φαινόμενα ήταν εξαιρετικά δυσμενή. Επισήμανε ότι με βάση την κλιματική κρίση η ασφάλιση πλέον πρέπει να είναι υποχρεωτική και σημείωσε ότι το πλαίσιο που θα βρεθεί ως λύση πρέπει να είναι ενταγμένο μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. «Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Την καταβολή προκαταβολής στους παραγωγούς που έχουν πληγεί ζήτησε και ο υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ενώ ο βουλευτής κ. Γιώργος Βλάχος πρότεινε μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων να δοθεί έναντι ενίσχυση στους πληγέντες, κατά τα πρότυπα των προκαταβολών του ΙΑΝΟΥ και του παγετού της περασμένης άνοιξης.

Ο βουλευτής κ. Βασίλης Οικονόμου εξήρε την ταχύτητα της αντίδρασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της  Περιφέρειας, ενώ ζήτησε μέτρα για την αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Στέργιος Τσίρκας, επισήμανε ότι στην περιοχή παράγεται το μεγαλύτερο μέρος των κηπευτικών που καταναλώνουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας αλλά και ότι υπάρχει μεγάλη ανθοκομική παραγωγή. Ζήτησε δε να ληφθεί μέριμνα για τους ανασφάλιστους παραγωγούς.

Στη σύσκεψη μετείχαν η γενική γραμματέας του υπουργείου, κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Αυγερινός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα