2 Μαΐου 2024
2 Μαΐου 2024

Δένδιας: Tο Φινλανδικό μοντέλο προκρίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για την στρατιωτική θητεία

από Lefteris

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σe συνέντευξή του στην Καθημερινή, και επαναλαμβάνοντας όσα προ εβδομάδων είχε πει και από του βήματος της Βουλής, ερωτάται εάν επίκεινται αλλαγές στη θητεία και έδωσε τηn εξής απάντηση:
«Θα ακολουθήσουμε κατ’ αρχάς, προσαρμόζοντάς το στις δικές μας ανάγκες, το φινλανδικό μοντέλο, που σημαίνει η θητεία να προσδίδει δυνατότητες στον οπλίτη, αλλά επίσης να του παρέχει τακτική επανεκπαίδευση, ώστε να είναι ενσωματωμένος σε μια μονάδα στην οποία να μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον, παρακολουθώντας τα νέα οπλικά συστήματα, τα νέα δόγματα, τις νέες δυνατότητες. Πάμε σε μια νέα πραγματικότητα στη θητεία. Θα την υλοποιήσουμε σταδιακά, αποσκοπώντας σε μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση. Αλλά αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα, με μονάδες που έχουν πληρότητα 25% και 30% διεσπαρμένες ανά τη χώρα, δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι η πραγματικότητα του 21ου αιώνα, αν θέλουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τις ανάγκες της πατρίδας μας. Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να πάψει να διαπιστώνεται από παρελάσεις.

Εν συνεχεία ερωτηθείς εάν ο νέος σχεδιασμός σημαίνει και αύξηση θητείας, ο υπουργός απάντησε:

«Oχι, δεν σημαίνει αύξηση στον χρόνο θητείας. Ξέρετε, αν αυξάνεις τον μη παραγωγικό χρόνο, απλώς δεν κερδίζεις τίποτα. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι μια διαφορετική προσέγγιση. Πώς εκμεταλλεύεσαι το ανθρώπινο κεφάλαιο του Ελληνα πολίτη, ο οποίος με περηφάνια φοράει τη στολή του οπλίτη της χώρας του. Και επειδή δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό, επιλέγουμε επιτυχημένα παραδείγματα από το εξωτερικό, προσαρμόζοντάς τα στα δικά μας δεδομένα. Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις, διότι αντιμετωπίζει υπαρκτές απειλές. Δεν το κάνει επειδή το επιλέγει, μακάρι να ήμασταν ένα κράτος σαν το Λουξεμβούργο. Μία επιλογή θα ήταν ένας αμιγώς επαγγελματικός στρατός. Η δική μου προσωπική απάντηση και η κυβερνητική απάντηση είναι αρνητική. Πιστεύουμε στον στρατό των πολιτών. Βεβαίως με επαγγελματικά στελέχη, αλλά όχι αμιγώς με επαγγελματικά στελέχη. Από εκεί και πέρα, αυτός ο στρατός των πολιτών για να έχει μια αξία να λέγεται στρατός, οφείλει να είναι καλά εκπαιδευμένος και να είναι ενταγμένος σε αξιόμαχες μονάδες. Μονάδες με 25% πληρότητα, των οποίων το 75% θα συμπληρωθεί από εφέδρους οι οποίοι είναι ανεκπαίδευτοι, δεν είναι αξιόμαχες μονάδες».

Ποιο είναι όμως το φινλανδικό μοντέλο που έχει επιλέξει;
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Φινλανδίας, κάθε Φινλανδός πολίτης είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει στην εθνική άμυνα. Κάθε άνδρας Φινλανδός πολίτης ηλικίας 18-60 ετών είναι υπόχρεος στρατιωτικής θητείας, οι δε γυναίκες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για στρατιωτική θητεία σε εθελοντική βάση. Ένας υπόχρεος για στρατιωτική θητεία πρέπει να εκπληρώσει είτε ένοπλη ή άοπλη στρατιωτική θητεία είτε μη στρατιωτική (δηλαδή πολιτική) θητεία.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας. Μετά την ολοκλήρωσή της συγκαταλέγονται στην εφεδρεία των Φινλανδικών Αμυντικών Δυνάμεων.

Στις πρώτες κλήσεις, καλείται η πλειοψηφία των Φινλανδών νέων – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν θα κάνουν στρατιωτική θητεία για κάποιο λόγο. Οι κλήσεις στον στρατό, αναφέρει ο επίσιμηος ιστότοπος της φινλανδικού υπουργείου Αμύνης, θεωρούνται κοινωνικά σημαντικές εκδηλώσεις επειδή «μας επιτρέπουν να προσεγγίσουμε τους νέους και να βοηθήσουμε στην πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού».

Όλοι οι άνδρες που συμπληρώνου τα 18 τους έτη λαμβάνουν κλήση την ίδια χρονιά.

Κατά την κλήση ελέγχεται η καταλληλότητα των στρατευσίμων για υπηρεσία.

Ερωτώνται για τις επιθυμίες τους σχετικά με την υπηρεσία τους, και βάσει αυτών, τούς δίνεται η ημερομηνία έναρξης και η τοποθεσία της υπηρεσίας τους.

Εάν ένας στρατεύσιμος δεν κριθεί ικανός για υπηρεσία, απαλλάσσεται από τη στρατιωτική θητεία εν καιρώ ειρήνης. Ένας στρατεύσιμος μπορεί να ζητήσει αναβολή της ένταξής του στην υπηρεσία για δικαιολογημένο λόγο.


Οι γυναίκες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εθελοντική στρατιωτική θητεία αποστέλλοντας αίτηση και ακολουθείται ξεχωριστή διαδικασία επιλογής.
Κλιμακωτή διάρκεια Ανάλογα με την εκπαίδευση, όπου η στρατιωτική θητεία θα διαρκεί 165, 255 ή 347 ημέρες. Οι απλοί στρατεύσιμοι, ας πούμε όσοι εκπαιδεύονται χωρίς στόχο απόκτησης αξιωματικής βαθμίδας, υπηρετούν για 165 ημέρες. Απλοί στρατεύσιμοι επίσης που εκπαιδεύονται για καθήκοντα που απαιτούν ειδικές δεξιότητες και όσοι ολοκληρώνουν άοπλη υπηρεσία υπηρετούν για 255 ημέρες. Οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται για να γίνουν αξιωματικοί, υπαξιωματικοί ή για τα πιο απαιτητικά ειδικά καθήκοντα στην ιεραρχία υπηρετούν για 347 ημέρες. Τέλος η μη στρατιωτική (πολιτική) θητεία διαρκεί 347 ημέρες.

«Η στρατιωτική θητεία παρέχει στους στρατεύσιμους στρατιωτική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας. Στη στρατιωτική θητεία, οι στρατεύσιμοι μπορούν επίσης να μάθουν χρήσιμες καθημερινές δεξιότητες και ηγετικές δεξιότητες, καθώς και να αποκτήσουν τεχνογνωσία και για την επαγγελματική ζωή. Υπάρχει ο στόχος να επιτρέπεται στους στρατεύσιμους να αξιοποιήσουν προηγούμενες δεξιότητές τους στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα».
Μετά το πέρας της στρατιωτικής θητείας, οι αποστρατευθέντες καθίστανται έφεδροι.

Οι απλοί στρατιώτες παραμένουν στην εφεδρεία έως ότου γίνουν 50 ετών και υπόκεινται σε επανεκπαίδευση διάρκειας 80 ή 150 ημερών επανεκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην εφεδρεία.

Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί παραμένουν στην εφεδρεία μέχρις ότου συμπληρώσουν τα 60 τους χρόνια, διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να λάβουν -το μέγιστο- 200 ημέρες επαναληπτικής εκπαίδευσης.

Στην επικουρική εφεδρεία ανήκει κάθε άνδρας ηλικίας 18 έως 60 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα