Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Θα του κάνει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στις εκλογές η εικόνα του και η συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ

Δεν πήγε καλά για τον Τσίπρα η συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Δεν γνωρίζουμε ποιος τον έπεισε να αλλάξει τακτική και να παραχωρήσει συνέντευξη στον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό για τον οποίο είχε επιβάλλει εμπάργκο σε βουλευτές και στελέχη του, η εκτίμησή μας είναι ότι θα του δημιουργήσει μεγαλύτερη φθορά στις εθνικές εκλογές. Έχασε ο Τσίπρας από την συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και από τον τρόπο που τοποθετήθηκε με τα λόγια και με τις κινήσεις του σώματός του.

Έδειξε ότι βρίσκεται σε κακή ψυχολογική κατάσταση, έδειξε πως έχει καταλάβει τι θα γίνει στις εκλογές και έδειξε εκνευρισμό που δεν έπρεπε να τον δείξει γιατί “καρφώθηκε” για την επερχόμενη εκλογική ήττα παρά τα όσα υποστήριζε για ανατροπή του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

Ακολουθώντας τη συνήθη πρακτική του, αρνούμενος ευθύνες σε μεγάλα θέματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στον ΣΚΑΙ.

Αρχικά ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να σπάσει το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ.

«Όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν είναι περασμένα, δεν είναι όμως ξεχασμένα. Μένει να δούμε αν με την παρουσία μου στον ΣΚΑΪ αποκαθίσταται η κανονικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη συνέχεια σχολίασε ότι «ορισμένες φορές με πλήγμα στην αξιοπιστία, στο κύρος και στην αντικειμενικότητα, υπερβήκατε τα όρια».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, «εν πάση περιπτώσει είμαι εδώ διότι θέλω να εξαντλήσω κάθε δημόσια συχνότητα και γιατί πιστεύω ότι η παρουσία μου εδώ μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιστροφή στην πραγματικότητα» και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απετέλεσε μια πολιτική δύναμη που δημιουργούσε ανασφάλεια, όχι σε δημοσιογράφους, αλλά σε ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών που σήμερα πληρώνουν για την κατοχή δημόσιας συχνότητας, σε αντίθεση με το παρελθόν που «δεν πλήρωναν μια».

«Διεκδικώ την πολιτική αντιπαράθεση και ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως θα έρθει σε πολιτική αντιπαράθεση. Δεν τήρησε τον λόγο του. Θεωρώ πως η παρουσία μου θα δημιουργήσει ενδιαφέρον των τηλεθεατών σε μια συζήτηση ανταλλαγής απόψεων» είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για μια «οριακή απόφαση και δεν έκανε καλύτερη τη στάση του σταθμού σας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως έδωσε μήνυμα σε άλλα ΜΜΕ. Και άλλοι πρωθυπουργοί είχαν σκληρή κριτική αλλά αυτό που έγινε με τον ΣΥΡΙΖΑ με τόσα ΜΜΕ απέναντί του δεν το είχαμε ξανά».

Παράλληλα ανέφερε πως εκτιμά τη Σία Κοσιώνη και τον Αλέξη Παπαχελά, καθώς επίσης και άλλους δημοσιογράφους του ΣΚΑΙ, ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν δημοσιογράφοι που δεν είναι αντικειμενικοί.

«Καλή επιτυχία στον κ. Μπογδάνο και τον κ. Παπαδημητρίου είναι καλύτερο να εκφράζονται από τη ΝΔ παρά ως δημοσιογράφοι», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε ερώτηση για χαρακτηρισμούς όπως «εντεταλμένα ΜΜΕ» και «βοθροκάναλα» ο κ. Τσίπρας είπε: «Η κριτική είναι κριτική αλλά κάποιες φορές υπερβαίνει τα όρια. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ξέφυγε. Η κυβέρνηση ακολούθησε μία πολιτική στα ΜΜΕ και ήρθε σε σύγκρουση. Προσπάθησα πάντα να είμαι αντικειμενικός με τους δημοσιογράφους. Θεωρώ ότι ορισμένες φορές, με πλήγμα στην αξιοπιστία του σταθμού σας υπερβείκατε τα όρια. Και εγώ υπήρξαν φορές που σκέφτηκα να κάνουμε ένα βήμα να εξομαλυνθεί αυτή η σχέση, ζητώντας στοιχειωδώς κανόνες αντικειμενικότητας. Το σημείο όπου πραγματικά είπα πως δεν μπορώ να βρω δυνατότητα, να αγιάσω και δεν με αφήνουν. Όταν επιτέθηκαν στον σταθμό σας και βγάλατε ανακοίνωση. Πρέπει να υπάρχουν όρια στην πολιτική αντιπαράθεση. Είμαι εδώ γιατί θέλω να εξαντλήσω κάθε δημόσια συχνότητα και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επιστροφής στην κανονικότητα».

Για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τα ΜΜΕ ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που στοχοποιήθηκε από πολλά ΜΜΕ, όταν ήμασταν στην Αντιπολίτευση. Όλα τα ΜΜΕ τότε είχαν ανακαλύψει ότι τα Μνημόνια ήταν ευλογία. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει λάθη αλλά δεν μπορεί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει κάνει λάθη.

Για τις σχέσεις με Καλογρίτσα και άλλους: «Βάλαμε όρους ασφυκτικοί για προηγούμενους και επόμενους. Όταν είπαμε ότι το σύστημα και η οικονομία μπορούν να χωρέσουν τέσσερις σταθμούς μας είπαν ότι θέλαμε να τους στριμώξουμε. Πέντε ήταν, έγινε αυτή η φασαρία για έναν σταθμό παραπάνω. Εμείς προσπαθήσαμε να βάλουμε τάξη με κριτήρια όπως η οικονομία και δημιουργούν ασφάλεια στους εργαζόμενους. Αν είχαμε διαπλοκή με τον Καλογρίτσα δεν θα του παίρναμε την άδεια. Δημόσια έργα δεν δώσαμε, έδιναν οι παλαιότερες κυβερνήσεις. Πρέπει να συνειδητοποιείσετε πως αυτός ο νόμος δίνει τη δυνατότητα ασφάλειας σε εργαζόμενους».

Ήττες, ευθύνες και σύμμαχοι

Πέντε ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος για την νίκη, μολονότι οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας ειρωνικά τους αντιπάλους του να βιαστούν να ράψουν πολιτικά κουστούμια.

Αρνήθηκε δε ότι οι πολίτες «μαύρισαν» το κόμμα του στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Εκτίμησε πως οι ψηφοφόροι δεν διατύπωσαν οργή, αλλά κόπωση και δυσαρέσκεια με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πέτυχε έξοδο από τα Μνημόνιο αναίμακτα και με την ταχύτητα που είχε υποσχεθεί.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πάντως ότι λάθεψε κατά την διάρκεια της θητείας του, ειδικά στις επιλογές προσώπων. Παράδειγμα ήταν η τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών το 2015, ενώ παραδέχτηκε πως έπρεπε να είχε θέσει νωρίτερα όρια στην Ζωή Κωνσταντοπούλου και στον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των χειρισμών του στην οικονομία, ενώ εμφανίστηκε πολύ πιο επιεικής στην κριτική του για τον Παύλο Πολάκη και στην αξιολόγηση της συνεργασίας του με τον Πάνο Καμμένο.

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά κάλυψε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, λέγοντας ότι προτιμά να κρίνει τα στελέχη της κυβέρνησής του βάσει του κυβερνητικού έργου τους. Σημείωσε ωστόσο πως ο κ. Πολάκης μερικές φορές πνίγεται από το δίκαιο του και ατυχώς μερικές φορές έχει και «πληκτρολόγιο κοντά του».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως επέλεξε τους ΑΝΕΛ ως κυβερνητικό εταίρο επειδή πίστευε ότι κατά τις δύσκολες διαβουλεύσεις με τους πιστωτές δεν υπήρχε πιθανότητα ο Πάνος Καμμένος να υποσκάψει την Αθήνα με δηλώσεις τύπου «βάστα γερά Γερούν [Ντάισελμπλουμ]».

Χαρακτήρισε την συνεργασία προϊόν των πολιτικών ανακατατάξεων που έφερε η μνημονιακή εποχή και απέδωσε το τέλος του «κύκλου» στον συνδυασμό της εξόδου από τα Μνημόνια και της επίλυσης του Μακεδονικού.

Το σκάφος και ο Πετσίτης

Επί χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιχειρήσει να φέρει στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης την καταπολέμηση της διαπλοκής, με τον κ. Τσίπρα να υποβιβάζει τις αποκαλύψεις τις σχέσεις του Μανώλη Πετσίτη με την ΔΕΠΑ και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον κ. Πετσίτη άνθρωπο «της προσκόλλησης» και φίλο του υπουργού Ψηφιακής πολιτικής Νικου Παππά, που επιχείρησε να πουλήσει γνωριμίες ώστε να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Αρνήθηκε πως ο κ. Πετσίτης είχε σχέση με την κυβέρνηση, αναφέροντας πως πολλοί άνθρωποι μπαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σημείωσε ότι ο φίλος του κ. Παππά δεν ήταν καν έμμισθος σύμβουλος σε υπουργείο. Δήλωσε ακόμα «περήφανος» εάν προκύψει πως το μόνο που μπορούν να προσάψουν στην κυβέρνησή του είναι ο Πετσίτης.

Ο πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση και την δεύτερη υπόθεση που έχει πλήξει ιδιαίτερα το προφίλ του, τις φωτογραφίες που τον εικονίζουν να παραθερίζει στο Ιόνιο Πέλαγος στην πολυτελή θαλαμηγό του εφοπλιστή Παναγόπουλου έναν μήνα μετά την φωτιά στο Μάτι.

Απέρριψε τις καταγγελίες ότι ήταν «μυστικές διακοπές», προσθέτοντας ότι η σύζυγος του θανόντος εφοπλιστή, που είναι «συνεργάτιδά» του, προσέφερε το πλοίο.

Το πραγματικό ζήτημα, είπε, είναι ότι κάποιοι παραβίασαν την ιδιωτικότητα του ιδίου και της οικογένειάς του για να αποκομίσουν πολιτικό όφελος. Υποστήριξε πως η υπόθεση δεν τον «κλωτσάει», σχολιάζοντας αιχμηρά πως δεν εθεάθη στο σκάφος ή στο σπίτι κάποιου διαπλεκόμενου επιχειρηματία με τον οποίο θα υποκρινόταν πως έχει αντιπαράθεση.

Novartis

Συνεχίζοντας στο μέτωπο της διαπλοκής, ο κ. Τσίπρας επέμεινε πως η έρευνα για «σκοτεινό» πολιτικό χρήμα στην υπόθεση Novartis δεν έχει κλείσει, σημειώνοντας πως η απουσία σχετικών  ευρημάτων είναι η «προς στιγμήν» πραγματικότητα.

Παρέπεμψε στις έρευνες σε βάρος των καταδικασθέντων πρώην υπουργών Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου, τονίζοντας πως μεσολάβησαν χρόνια ερευνών ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης του διέψευσε πως υπήρξε χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Αγγελή για πολιτικές μεθοδεύσεις. Όπως είπε, αυτό που έχει συγκρατήσει από τις δηλώσεις Αγγελή είναι ότι πράγματι υπάρχει μεγάλο σκάνδαλο στον χώρο του φαρμάκου.

Αρνήθηκε πως χειρίστηκε απρεπώς τις έρευνες σε βάρος 10 πολιτικών προσώπων, ενώ υπογράμμισε πως δεν φοβάται τίποτα από εξεταστικές επιτροπές σε βάρος του από μελλοντικές κυβερνήσεις.

Άλλα θέματα:

ΣΥΡΙΖΑ και ΜΜΕ

 • Με αιχμές για τον ΣΚΑΪ και τα μέσα ενημέρωσης άρχισε η συνέντευξη του πρωθυπουργού
 • Υποστήριξε πως ο ΣΚΑΪ πολλές φορές ξεπέρασε τα όρια της κριτικής κι ότι γενικότερα δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια «συσσώρευση» μέσων ενημέρωσης εναντίον ενός κόμματος.
 • Ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε πηγή «ανασφάλειας» για τους ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης
 • Σημείωσε πως αποφάσισε να σπάσει το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ επειδή θέλει να γίνει μία προγραμματική συζήτηση ενόψει των εκλογών, και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως αθέτησε τον λόγο του για τηλεοπτικό ντιμπέιτ
 • Όσα συνέβησαν δεν είναι ξεχασμένα αλλά είναι περασμένα, είπε
 • Αρνήθηκε ότι υπήρχε διαπλοκή και απόπειρα να στηθεί φιλοκυβερνητικός σταθμός με τον Χρήστο Καλογρίτσα
 • Δήλωσε πως δεν θυμάται τις εμπρηστικές δηλώσεις του τότε κυβερνητικού εταίρου του Πάνου Καμμένου σε βάρος του ΣΚΑΪ, αλλά είναι «κατακριτέες»

Ήττα στις ευρωεκλογές

 • Δεν αισθάνομαι πως ο κόσμος μας μαύρισε στις ευρωεκλογές του Μαΐου
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει πολύ δύσκολα τεσσεράμισι χρόνια, αλλά παρά την δυσαρέσκεια και την κόπωση λάβαμε το 24%
 • Πιστεύω πως η δυσαρέσκεια των πολιτών που το 2015 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο ότι δεν καταφέραμε να βγάλουμε την χώρα από τα Μνημόνια όσο αναίμακτα και όσο γρήγορα προσδοκούσε

Ευθύνες

 • Προφανώς έχω ευθύνη για την επιλογή Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015, έχω παραδεχτεί πως έγιναν λάθη σε επιλογές προσώπων
 • Παρά τις δύσκολες στιγμές όμως κάναμε τις δύσκολες πολιτικές επιλογές, δηλαδή η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και να γίνει ένας δύσκολος συμβιβασμός που μετά τέθηκε σε εκλογές
 • Ο Αλέξης Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στους προκατόχους του πως έδωσαν εύκολες υποσχέσεις και στην συνέχεια φυγομάχησαν
 • Επιτέθηκε ειδικά στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως το 2014 εσκεμμένα «πάγωσε» αξιολόγηση, επέσπευσε προεδρική εκλογή και πόνταρε στην «αριστερή παρένθεση»
 • Κατηγόρησε επίσης δημοσιογράφους πως συμπεριφέρονται σαν η χώρα να άρχισε το 2015
Οικονομία

 • Ο μόνος πραγματικός αριθμός είναι πως από το 2008 έως το 2014 χάθηκαν περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ, επί διακυβέρνησής μας καταφέραμε να αυξήσουμε την οικονομική δραστηριότητα
 • Το εισόδημα της μεσαίας τάξης έχει αρχίσει να αυξάνεται
 • Εγώ είχα πολιτική ηπιότερης προσαρμογής, αλλά ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε κάποια πράγματα
 • Δικαιολόγησε την συστηματική περικοπή του προϋπολογισμού δημόσιων επενδύσεων, λέγοντας πως δεν το ήθελε η κυβέρνηση αλλά δεν απορροφούνταν κονδύλια
 • Υποστήριξε πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν ιδρυθεί περισσότερες επιχειρήσεις και δεν μπαίνουν λουκέτα
 • Υπεραμύνθηκε και της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, αρνούμενος πως η Κουμουνδούρου είχε εχθρική προς το κεφάλαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα