Η αργή επιδημιολογική βελτίωση στη χώρα επηρέασε τις κυβερνητικές αποφάσεις

Αναμενόμενες οι σημερινές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, ανακοινώσεις που έχουν άμεση σχέση με το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά αργή η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας που καταγράφεται στη χώρα.

Η αργή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η μείωση του ιικού φορτίου, αλλά και η πίεση που εξακολουθεί να υφίσταται το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση των περιοριστικών μέτρων για της διασπορά του κοροναϊού.

Για τον σκοπό αυτό, παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα έως και τις 7 Ιανουαρίου και κατ΄επέκταση κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία, η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα δικαστήρια, οι αθλητικές δραστηριότητες εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή, όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Super League στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ καθώς και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρατείνονται μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και τις συναθροίσεις, η απαγόρευση κυκλοφορίας, τη νύχτα καθώς και οι κανόνες για την τηλεργασία.

Όσον αφορά τα κομμωτήρια, τις εκκλησίες και το λιανεμπόριο, ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της εβδομάδας, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας. Για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ενδέχεται να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις, επίσης, στο τέλος της εβδομάδας, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα SMS στο 13033 θα συνεχίσουν να ισχύουν καθώς είναι πολλές ακόμα οι οικονομικές δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές, απάντησε, ερωτηθείς σχετικά. Ερωτηθείς σχετικά επεσήμανε ότι επιλέχθηκε η 7 Ιανουαρίου που συμπίπτει με το άνοιγμα των σχολείων.

Πως θα στέλνονται μηνύματα στο 13033

Με SMS στο 13033 θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση κρίνεται επιβεβλημένη η διατήρησή του. Και αυτό γιατί πολλές από τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα παραμείνουν κλειστές έως τις 7 Ιανουαρίου. «Τα SMS θα παραμείνουν καθώς οι τομείς της οικονομίας που είναι κλειστοί παραμένουν πολλοί», είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Πέτσας.

«Είναι σχεδόν βέβαιο. Τα SMS θα συνεχίσουν να ισχύουν γιατί όπως είδατε είναι πάρα πολλοί τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας οι οποίο θα παραμείνουν κλειστοί», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανέβασαν ρολά 110 καταστήματα εποχικών ειδών σε όλη τη χώρα και η μετακίνηση των πολιτών γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή «2».

Το θα γίνει τελικά με την γιορτή των Χριστουγέννων

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην ατομική ευθύνη των πολιτών, ενόψει των εορτών τονίζοντας ότι «θέλουμε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου. Καταλαβαίνουμε την ανάγκη να δούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Κλειδί η αποφυγή των συναθροίσεων».
«Ισχυρή, παραμένει η σύσταση των συναθροίσεων με μια ακόμη οικογένεια ή το πολύ εννέα άτομα», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά εάν θα ισχύσει η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ειδικά για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι κάτι που θα το εξετάσουμε τις επόμενες ημέρες, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για την κατάργηση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας ειδικά για εκείνες τις μέρες.

“Όχι” στις μετακινήσεις από νομό σε νομό μέχρι τις 7 Ιανουαρίου

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, τα ταξίδια από περιοχή σε περιοχή κατά τη διάρκεια των εορτών δεν θα επιτραπούν. Πιο συγκεκριμένα, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις απαγορεύονται μέχρι και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα έξι το πρωί.

Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9. Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, με εξαίρεση αποκλειστικά και μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.
-Η μετακίνηση εκτός νομού για εργασία πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.
-Η μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
-Η μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας γίνεται άπαξ και πιστοποιείται με βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα