Χρηματιστήριο: Άμυνες στην κατοχύρωση κερδών

από Philippos

Ούτε η ενθαρρυντική έκθεση της Deutsche Bank για τις τράπεζες ήταν αρκετή για να συντηρηθεί το καλό κλίμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, είδε την πτώση. Πτώση μεν, με μέτρο δε, αφού μπροστά στις απώλειες που καταγράφουν οι ξένες αγορές, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κράτησε μέρος από τα κεκτημένα του τελευταίου τριημέρου.

Η αγορά υποχώρησε μετά την ανοδική κίνηση των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έχει καταγράψει σημαντικά κέρδη 4,39%. Παράλληλα, καλά είναι τα νέα από το ελληνικό 10ετές που διατηρείται στα επίπεδα του 4,6%, τη στιγμή που το αντίστοιχο γερμανικό ξεπέρασε πάλι σε απόδοση το 2%.

Στήριγμα στην αγορά έδωσαν οι μετοχές της Viohalco και της ΔΕΗ , ενώ πιέστηκαν οι τίτλοι της Ελλάκτωρ, της Πειραιώς και του ΟΤΕ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 819,14 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,48%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 824,46 μονάδες (+0,17%) και κατώτερη τιμή στις 818,22 μονάδες (-0,59%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 44,96 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 13.553.995 μετοχές.

Σε κάθε περίπτωση η προσοχή της αγοράς στρέφεται στο εξωτερικό, αφού σήμερα οι απώλειες στην Wall Street ξεπερνούν το 1,5% για τον S&P 500 και πάνω από 1% για τον Dow. Η πτώση μόλις 0,48%, στις 919 μονάδες για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., δείχνει ότι οι επενδυτές παραμένουν στις θέσεις τους. Και ταυτόχρονα, δύσκολα θα μπουν στην αγορά νέοι παίκτες, όσο οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες παραμένουν δύσκολες.

Η Credit Suisse και οι τράπεζες
Οι κλυδωνισμοί από την Credit Suisse είναι ο νέος αστάθμητος παράγοντες που θα μπορούσε να πλήξει τις ευρωπαίκές αγορές, υποστηρίζουν οι αναλυτές, κι αυτός που ενδεχομένως θα δημιουργούσε προβλήματα στις τράπεζες. Για τις ελληνικές τράπεζες πάντως, η Deutsche Bank γράφει σε έκθεσή της επαινετικά σχόλια ανεβάζοντας τις τιμές στόχους. Για την ΕΤΕ διατηρεί σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 5,10 ευρώ δεδομένων των ισχυρών κεφαλαίων και της κάλυψης, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της κερδοφορίας. Για τη μετοχή της Alpha Bank δίνει σύσταση ‘Buy’ με τιμή στόχο τα €1,55 και φαίνεται να είναι η πιο ισορροπημένη από πλευράς απόδοσης κινδύνου. Για τη μετοχή της Eurobank διατηρεί τη σύσταση ‘Hold’ με τιμή στόχο τα €1,45 για τις επιδόσεις και τη σταθερότητα, αλλά διαπραγματεύεται σε παρόμοια επίπεδα αποτίμησης και πολλαπλασιαστές πολλές από τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης. Τέλος, επαινεί την προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς με σύσταση ‘Hold’ και με τιμή στόχο τα €1,60 για τις βελτιώσεις της, αλλά πιστεύει παράλληλα ότι απαιτούνται υψηλότερα κεφάλαια.

Με εξαίρεση την μετοχή της Εθνικής που έκλεισε οριακά ανοδικά στα 3,15 και πάλι με χαμηλό όγκο 802 χιλιάδων τεμαχίων, οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν απώλειες. Υποτονικός όγκος συναλλαγών για τις τραπεζικές μετοχές, με εξαίρεση ίσως την Alpha, στην οποία άλλαξαν χέρια πάνω από 4,9 εκατ. τεμάχια. Η μετοχή υποχώρησε στα 0,857 ευρώ, η Eurobank έκλεισε με απώλειες στα 0,88 και περισσότερο η Πειραιώς στο 1,07 ευρώ με απώλειες 2,6%.

Η μετοχή που έκανε τη διαφορά την Τετάρτη, ήταν η ΔΕΗ, η οποία έγραψε υψηλό στα 5,70 ευρώ για να κλείσει πιο κάτω, στα 5,48 και με άνοδο 1,45% και όγκο 784 χιλιάδων τεμαχίων. Πέρα από το buy back της μετοχής, τα περισσότερα κομμάτια αγοράστηκαν από το εξωτερικό ποντάροντας στο πόσο υποτιμημένος είναι ο τίτλος.

Κατά τα άλλα, το γύρισμα στον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ συνέτειναν στο να χάσει τις 820 μονάδες ο δείκτης, αφού έκλεισαν με πτώση 2,4% και 1,2% αντίστοιχα. Στα 14,90 διολίσθησε ο Μυτιληναίος, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή συνέχισε ανοδικά, στα 1`7,50 ευρώ, αλλά και η Βιοχάλκοπ που ενισχύθηκε στα 3,6 με κέρδη 2,8% και 148 χιλιάδες κομμάτια. Οριακές διακυμάνσεις σε ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, Jumbo, ΟΛΠ. Πάρτι 9% μετά την ανακοίνωση στρατηγικού επενδυτή στην Προοδευτική, το αμερικανικό LDA Capital.

ΧΑ: Η εικόνα στο ταμπλό
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,48%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,41%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Viohalco (+2,86%), της ΔΕΗ (+1,45%), της ΕΥΔΑΠ (+1,24%) και της Τιτάν (+0,89%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-3,17%), της Πειραιώς (-2,64%), του ΟΤΕ (-2,42%), της Σαράντης (-1,61%), της Aegean Airlines (-1,50%) και του ΟΠΑΠ (-1,25%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (+2,03%) και των Πρώτων Υλών (+1,17%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-2,41%) και του Εμπορίου (-1,31%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Πειραιώς διακινώντας 5.564.998 και 1.173.927 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν o OTE με 9,957 εκατ. ευρω και η Alpha Bank με 4,775 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 51 μετοχές, 60 πτωτικά και 21 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Προοδευτική +8,96% και Κέκροψ +5,27%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Γενική Εμπορίου -6,30% και Mermeren -4,22%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα