Χαρίζουν σε όλους το 50% της επιστρεπτέας

από fimotro

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις του Fimotro.gr στο Google News


Δωρεάν ενίσχυση στη μεσαία τάξη

Με τις περισσότερες επιχειρήσεις στην αγορά να παραμένουν με κατεβασμένα ρολά, το click away να μην μπορεί να καλύψει τις βαθιές πληγές που έχει ανοίξει η πανδημία στο λιανεμπόριο, ο χριστουγεννιάτικος τζίρος να έχει χαθεί οριστικά και το τοπίο στην εστίαση και τη ψυχαγωγία να είναι θολό, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη των επαγγελματιών και κυρίως της μεσαίας τάξης.

Όπως αποκαλύπτουν σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τους σήμερα τα ΝΕΑ, στο επίκεντρο βρίσκεται η επιστρεπτέα προκαταβολή, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται να δοθεί ως δώρο το 50% των φθηνών κρατικών δανείων που έλαβαν περισσότερες από 145.000 επιχειρήσεις μέσω των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής. Δηλαδή, το 50% να είναι επιδότηση και να μην επιστραφεί στο κράτος, όπως ισχύει για την τέταρτη φάση και θα ισχύσει τουλάχιστον για τον πέμπτο κύκλο, ο οποίος αναμένεται να ανοίξει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουάριου. Το αναδρομικό «κούρεμα» κατά 50% των κρατικών δανείων που δόθηκαν στις επιχειρήσεις μέσω των τριών πρώτων επιστρεπτέων προκαταβολών είναι ένα από τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας που ζητάει η αγορά. Μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει (OPEN) ότι «είναι λογικό αίτημα να μην επιστραφεί ένα μεγάλο ποσοστό» για τις τρεις πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής και επικαλέστηκε σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη στη Βουλή, αναφέροντας ότι εξετάζεται ποιο ποσοστό του ποσού που έλαβαν οι επιχειρήσεις στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν θα επιστραφεί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης σχετικής απόφασης το επόμενο διάστημα.

Οπως λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς, το λιανεμπόριο χάνει και τις τελευταίες ελπίδες αξιοποίησης της εορταστικής περιόδου, καθώς η μέθοδος «click away» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρώσει τον χριστουγεννιάτικο τζίρο. «Είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη η λήψη πραγματικών μέτρων στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας» δηλώνει ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ζητώντας μάλιστα να επεκταθεί το Πρόγραμμα με Επιστρεπτέες 5 και 6 όπου θα προβλέπεται μεγαλύτερο διαθέσιμο κεφάλαιο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και με το ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί να μην ξεπερνά το 30%. Επίσης, οι επαγγελματίες θεωρούν αναγκαίο στις επιστρεπτέες 1,2 και 3 – όπου θα πρέπει να επιστραφεί όλο το ποσό στο κράτος – να ισχύσει μείωση κατά 50% των χρημάτων που θα κληθούν να επιστρέφουν οι δικαιούχοι.

Στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής καταβλήθηκαν 3,369 δισ. ευρώ σε περίπου 145.000 επιχειρήσεις, ενώ στον τέταρτο κύκλο μοιράστηκαν 2,16 δισ. ευρώ σε 444.170 ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολουμένους. Η ανάσα ρευστότητας που πήραν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις από τους τέσσερις κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής φθάνει τα 5,5 δισ. ευρώ. Για το επιστρεπτέο τμήμα των φθηνών κρατικών δανείων, έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων, ενώ, μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το οφειλόμενο ποσό αποπληρώνεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις.

Τον Ιανουάριο θα ενεργοποιηθεί η πέμπτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής και θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου. Τον Μάρτιο θα έρθει ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής για τη στήριξη των επιχειρήσεων με βάση τη μείωση του τζίρου τους τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα