Χαλάρωση μέτρων: Αυτό ήταν το σκεπτικό της επιτροπής

από fimotro

Τι θα αλλάξει σε εστίαση και διασκέδαση

Το σκεπτικό της απόφασης για τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων, που είχαν επιβληθεί ανέλυσε   η Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ερωτήθηκε με ποια επιδημιολογικά δεδομένα ελήφθη η απόφαση για χαλάρωση των μέτρων από τη στιγμή που οι σκληροί δείκτες επιμένουν.

«Είναι κάτι το οποίο συζητήθηκε αρκετά στην Επιτροπή μας, το συζητάμε κάθε εβδομάδα τις τελευταίες 15 ημέρες. Παρακολουθώντας την πορεία της πανδημίας τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες βλέπουμε μία σταδιακή αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων που οφείλονται στην “Όμικρον” και αυτό κυρίως οφείλεται στη συμπεριφορά όλων μας, που συνειδητοποιήσαμε αυτό το μεγάλο νέο πανδημικό κύμα της Όμικρον και όλοι τροποποιήσαμε τις συμπεριφορές μας, ο καθένας ξεχωριστά. Αυτό είχαν σαν αποτέλεσμα μία σημαντική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, η οποία εμφανίζει μία σταθεροποίηση την τελευταία εβδομάδα -δεν έχουμε τόσο μεγάλη μείωση όσο είχαμε την προηγούμενη», είπε αρχικά η Βάνα Παπευαγγέλλου.

Σχετικά με τους σκληρούς δείκτες, τον αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων ασθενών, τόνισε ότι ξέρουμε πως αυτή η αποκλιμάκωση ακολουθεί. «Αυτή τη στιγμή βλέπουμε τις νέες διασωληνώσεις και δυστυχώς τους ανθρώπους που χάνονται, που είναι άνθρωποι που είχαν νοσήσει και πριν τα Χριστούγεννα. Συνεπώς ξέρουμε ότι αυτοί οι δείκτες θα μειωθούν πιο αργά. Προφανώς σε καμία περίπτωση δεν έχουμε καμία πρόθεση να δοθεί ένα μήνυμα ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα. Πάνε όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Έχουμε την επικράτηση μίας παραλλαγής Όμικρον η οποία ελπίζουμε, με βάση αυτά που ξέρουμε και βλέπουμε, ότι τα νέα κρούσματα θα οδηγήσουν σε λιγότερες εισαγωγές και λιγότερη επιβάρυνση του ΕΣΥ. Όμως αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι που νοσηλεύονται είναι άνθρωποι που νόσησαν προηγουμένως και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Είναι άνθρωποι που, δυστυχώς θα ακολουθήσουν τη σοβαρή νόσηση. Είναι κατεξοχήν άνθρωποι ανεμβολίαστοι, αυτό το επιβεβαιώνουμε κάθε ημέρα, ότι οι άνθρωποι οι οποίοι χάνονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι. Και αν υπολογίσει κανείς και τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, φτάνουμε στο 100%», συμπλήρωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Διαμήνυσε, πάντως, πως «σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για νέα εποχή, για αποκλιμάκωση πλήρη» για να προσθέσει: «Συνεχίζουμε να φοράμε τη μάσκα μας, να έχουμε τον νου μας. Ο ιός είναι ανάμεσά μας, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι να ζούμε διαφορετικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα